Пет + два и ништа више

Жељка Домазет
Пет + два и ништа више

Уочи засједања Савјета за примјену мира (PIC) који се за десетак дана треба одржати у Сарајеву представници међународне заједнице воде врло живу дипломатску активност како би коначно могли донијети одлуку о затварању OHR-а и ставити тачку на улогу високог представника у БиХ.

Није случајно што су се током прошле седмице у БиХ нашли званичници битних фактора који су и потписници и гаранти Дејтонског мировног споразума како би направили пресјек ситуације у овој земљи која годинама живи под неком врстом протектората.

И док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров јасно рекао да OHR може остати у БиХ само док се не испуне задати услови и циљеви, па је исто то дан касније јасно поновио и шеф британске дипломатије, Дејвид Милибанд, из Сарајева су се чула врло оштра реаговања која су личила на неку врсту пријетњи.

С једне стране лидер СДA Сулејман Тихић гласно и јасно маше пријетњама да у БиХ може доћи до радикализације односа и сукоба чији исход не може да се предвиди, а са друге стране вођа СБиХ Харис Силајџић каже да неће прихватити ни подржати улазак БиХ у НAТО и Европску унију ако се не укине ентитетско гласање и сва државна имовина не припадне БиХ.

Имао је ту Силајџић и још неких услова, али послије састанка са Милибандом више ни сам није могао да их понавља очито љут због свега што је тамо иза затворених врата чуо од британског дипломате.

Мада су Тихић и Силајџић у више наврата јавност обмањивали тврдњама како међународна заједница тврди да је за затварање OHR-а потребно да се испуне и неки додатни услови који нису дефинисани на сједницама ПИЦ-а, сада је сасвим јасно да никаквих додатних услова мимо оних "пет плус два" нема да би OHR прерастао у канцеларију специјалног представника ЕУ.

По свему судећи, и сам Тихић се мало угризао за језик због пријетњи радикализацијом односа и могућим сукобима, па је изненада заказао састанак са лидерима како би покушали наћи компромис и постићи договор.

Лидер СНСД-а Милорад Додик први је потврдио да ће се одазвати овом позиву залажући се за унутрашњи дијалог и договор, иако неколико дана раније Тихић није уважио његов позив из Бање Луке. И на овај начин Додик је надрастао сарајевску чаршију и њихове лидере и без обзира на то што му они замјерају због тога што нема довољно љубави за БиХ, доказао је да су љубав и политика двије различите трасе и да се у БиХ само договором ствари могу кретати напријед.

Остаје да се види за неколико дана да ли бошњачки политичари заиста толико воле БиХ колико тврде или је ријеч само о празној причи без конкретне снаге и аргументације. За љубав ће свакако морати да понуде доказе да су спремни управљати земљом без туторства и рјешења међународне заједнице. Дакле, на столу је "пет + два" и ништа више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана