Пензионерске преваре

Драгана Орловић

Акција "Стоп преварама, до пензије поштено" коју Фонд пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске спроводи већ три године раскринкала је бизарне и дугогодишње пензионерске преваре.

На видјело су изашле разне нелегалне радње које су показале колико људи не презају ни пред чим само да би добили новац.

Фалсификовани вјенчани листови, лажне кућне листе,  потврде о инвалидности, те фиктивне потврде о школовању, само су нека од средстава којима су се појединци служили да би преварили пензијски систем.

Циљ је њима очигледно на све начине правдао средства.

И док је пензионерка из Бијељине уз помоћ фалсификованог вјенчаног листа примала породичну пензију мужа од којег се развела прије 31 годину, а Бањалучанин "уживао" инвалидску пензију иако је и те како био радно способан и то у Аустрији, Фонд је ишао у минус.

Само овај један корисник који је уредно добијао коверат са пензијским чеком док је био запослен у тамо некој аустријској фирми, оштетио је Фонд ПИО РС за више 43.000 марака.

А ко зна колико је још таквих који се и даље служе преварама и тако добијају новац.

Међутим, у овом случају није само жртва Фонд ПИО РС, већ хиљаде других пензионера који су цијели радни вијек уредно уплаћивали доприносе.

Оштећени су сви они који су на основу својих законских права стекли могућност да се пензионишу. Можда не директно, али индиректно свакако. Јер гдје су они у свему овоме када се, ето, уз помоћ лажне потврде, било да је у питању кућна листа, вјенчани лист или рјешење о инвалидности може нелегално доћи до новца.

Из тог разлога је неопходно да се ова акција и даље настави. Да надлежни детаљно преконтролишу све сумњиве пензијске чекове и начине на које су незаконито појединци дошли до пензијских права. И да казне све. Од лажних пензионера до оних који су им помогли у тој лажи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана