Пензионерске муке

Маријана Миљић Бјеловук

Федерални завод за пензијско-инвалидско осигурање на све начине покушава да избјегне преузимање исплате пензија за кориснике који су пензију зарадили на територији садашње ФБиХ, а живе у Српској.

Више хиљада пензионера годинама покушава да добије оно што су својим радом зарадили, али упорно наилазе на зид. Њихово егзистенцијално питање на пречац је постало политичко за власти у ФБиХ које на све начине опструишу своју законску обавезу. Посљедњи у низу подухвата с циљем избјегавања преузимања исплате пензија Федерални завод покушава да спроведе у пракси тако што загорчава живот пензионерима, од којих тражи брдо докумената да би узели у разматрање њихов захтјев да умјесто у Српској цркавицу примају у ФБиХ.

Није риједак случај да Федерални завод, послије прибављања великог броја што потребних, што непотребних папира, од пензионера тражи још који документ који није прописан ниједним актом. Борба пензионера не завршава се ни након прибављања непотребне документације јер пензионери муку муче и са нељубазном и непрофесионалном администрацијом у ФБиХ. Све то говори да је на сцени системска блокада па и не чуди да је за осам мјесеци успјело да је пробије тек нешто више од стотину пензионера од укупно двадесетак хиљада који имају право да коверат Фонда ПИО РС замијене оним из Федералног завода ПИО.

Хиљаде њих вјероватно никада неће прескочити кинески зид који су за пензионере саградиле федералне власти. Играјући на карту њихових година Федерални завод ПИО на све могуће начине развлачи рјешавање захтјева пензионера из РС, чекајући да природа учини своје.

С друге стране, све то скупо плаћа Фонд ПИО РС, који из мјесеца у мјесец збраја штету. Она је већ достигла вртоглавих 800 милиона марака, а не треба ни говорити шта би тај износ значио за пословање Фонда ПИО РС. Зато би политичари из РС требало поново да отворе ово питање, јер су на страни Српске сви могући аргументи, укључујући и одлуку Европског суда за људска права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана