Пензионери

Маријана Миљић Бјеловук

Структура пензионера у Српској из године у годину се побољшава, а Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС већ је лани достигао стандарде пензијских фондова у земљама ЕУ по броју и структури донесених рјешења о остваривању овог права.

Побољшану структуру пензија потврђују и подаци да је лани право на старосну пензију остварило 8.215 корисника, док су породичну добила 3.653 лица, а инвалидску њих 1.068.

Достизању стандарда ЕУ допринијела је, прије свега, борба  Фонда ПИО против свих превара приликом остваривања права на пензију, учесталим контролама медицинске документације, али и свим осталим мјерама које су и те како дале резултате.

Из Фонда ПИО су поручили да ће борба против злоупотреба бити настављена и у идућем периоду те да ће пензију, да ли старосну, породичну или инвалидску, добити само онај коме она заиста припада.

Спречавање злоупотреба допринијело је и одређеним уштедама у Фонду ПИО, али, прије свега, стабилнијем и квалитетнијем пензијском систему који одражава што већи сразмјер старосних, а што мањи инвалидских па и породичних пензија.

О лажним пензионерима, који уз помоћ појединаца долазе до чека који им не припада, слушамо, нажалост, и те како често. Посебно је критична Херцеговина гдје је забиљежено највеће лажирање налаза за остваривање инвалидских пензија. Међутим, ни остали дијелови Српске нису у великом заостатку.

Свим лажним пензионерима треба стати у крај, а сви они органи и комисије које помогну у фалсификовању документације за остваривање права на пензију треба да буду кажњени.

Само савјесним радом свих, од корисника пензије преко надлежних органа и комисија па до самог Фонда ПИО, али и редовним измиривањем обавеза од стране послодаваца, могућ је стабилан пензијски систем.

Надамо се да ће тако бити настављено и даље те да ће у пензији моћи да ужива само онај ко је то заслужио својим радом, а не они који се служе разним манипулацијама да би оштетили Фонд ПИО и добили што дебљи чек. Надамо се, наравно, да ће све то заједно довести и до већих пензија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана