Пензионери

Драгана Орловић

Вијест да ће Федерални завод ПИО/МИО преузети исплату пензија за 3.402 повратника у ФБиХ, који су до сада примали чек из Фонда ПИО РС, није донијела превелико одушевљење.

Разлог је што се ради о само дјелимичном рјешењу, јер како наглашавају и у самом Фонду ПИО РС, још око 23.500 пензионера из ФБиХ новац ће чекати из њихове касе.

Без сумње је да ће се и даље битка или боље речено "повуци-потегни", између ова два пензиона фонда наставити!

Али, једна ствар је и више него добра, а то је да ће се и овим дјелимичним прихватањем одговорности федералног завода, у Фонду ПИО смањити трошкови и направити уштеде.

И то уштеде од 12 милиона марака на годишњем нивоу!

Јесте да је то и више него мала сума, ако би се анализирало колико је овај фонд новца издвајао у протеклих година и година да би подмирио све обавезе за које је био одговоран Федерални завод ПИО/МИО, али ипак треба бити срећан и овим исходом.

Треба бити срећан, јер изгледа да је правда, иако је спора, ипак достижна.

Сада је на потезу Фонд ПИО РС, који треба и мора пажљиво да распореди ова средства. Новац који ће уштедјети мора усмјерити на чишћење рачуна и обрачун пензија!

Мора се усредсредити на своје обавезе и на обавезе према хиљадама и хиљадама пензионера, који сваког мјесеца жељно ишчекују поштара на вратима!

Разумљива је и оправдана брига руководства Фонда ПИО РС, посебно ако се узме у обзир да је врло могуће да ни сва 3.402 корисника неће поднијети захтјеве за исплату пензија у ФБиХ, ако схвате да је њихова тренутна пензија у Републици Српској већа од оне коју би требало да примају у ФБиХ. Али, шта је ту је.

Једна битка је добијена, слиједе нове, јер увијек постоје тужбе између два пензиона фонда за накнаду штете у износу од 545 милиона КМ.

Пензиони фонд тек треба да избори враћање овог новца и у томе ни у којем случају не смије да одустане.

Јер, треба бити оптимиста и вјеровати да ће закон бити испоштован. Да ће правда стићи, ма колико је носио и доносио неки јако спор поштар...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана