Пензионери на добитку

Анита Јанковић Речевић
Пензионери на добитку

Док по готово свим статистичким категоријама становништва у Српској и БиХ биљежимо пад, број пензионера из године годину све је већи па је тако само у протеклих десет мјесеци пораст те популације двоструко већи у односу на исти период лани.

Према најновијим званичним статистикама Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС број новопензионисаних у Републици Српској ове године је 4.699, док је у истом периоду лани био дупло мањи, односно 2.370. Стручњаци сматрају да је овај енормни раст посљедица сада већ хроничног недостатка радне снаге на тржишту БиХ.

Свјесни потреба привреде и да су послодавцима пријеко потребни, радници који стекну услове за пензионисање одмах подносе захтјев за добијање пензије, након чега се враћају у погоне. Многи су раније, без обзира на пуни радни стаж, остајали да раде до 65. или 68. године живота, јер је плата већа од пензије. Сада су дошли у позицију да могу имати и једно и друго.

Нарочито стручњаци у области грађевинарства и саобраћаја, прехрамбене индустрије, телекомуникације и слично, који имају посебна знања и лиценце и који су због њих пријеко потребни својим послодавцима.

Искуство у раду и знање које имају стављају их у позицију да одређено вријеме, вјероватно колико им здравље дозволи, имају дупла примања у кућном буџету. Таквих је у Српској на крају октобра ове године било 8.047, док је у мају ове године било нешто више од 5.000 радно ангажованих пензионера. Ти бројеви показују колико су они заиста потребни домаћем тржишту рада.

Вишегодишња небрига о радницима, бахаћење послодавца, мале плате, али и сталне политичке тензије натјерали су протеклих деценију и по стотине хиљада грађана да напусте огњиште и срећу потраже под туђим небом. Иако се послодавци и домаћи политичари сада из петних жила упињу да овдашњем живљу објасне како је и на Западу хљеб са седам кора, не видимо да се људи враћају. Они који су отишли па су се вратили на нивоу су статистичке грешке. Пуни аутобуси и даље иду ка једном смјеру. Смјеру Европске уније.

И сулуда је теза свих у БиХ који покушавају народу кроз уши провући причу да се људи не враћају јер их је срамота да признају да тамо негдје нису успјели. У ту шарену лажу не би повјеровао ни двогодишњак. Грађани се не враћају, јер у туђини живе бољи и срећнији живот. Тачка.

Ситуација, прије свега економска, у БиХ и Српској се мора што прије мијењати набоље. Плате морају убрзано расти, јер живот у потрошачком друштву захтијева далеко више новца него што радници овдје имају. Они који хоће да им опстане бизнис, мораће платити младе раднике онолико колико траже или ће им радити пензионери док физички могу, а онда збогом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана