Пензије

Тања Шикањић
Пензије

Чињеница да је просјечна пензија у Републици Српској двадесет пута мања у односу на примања пензионера у Луксембургу није никакво чудо, јер се ради о једној од најбогатијих европских земаља.

Aли ово поређење добија пуно више смисла када се примања пензионера из Српске стави на црту са пензијама у земљама у окружењу, гдје је видљива разлика од неколико стотина марака.

Да је биједних 320 КМ, колико износи просјечна пензија у РС, неупоредиво са просјеком у већини европских земља довољно говори податак да пензионери у економски посрнулој Грчкој, и поред бројних резова и смањења, имају десет пута веће пензије од пензионера у РС.

Корисницима пензијских фондова у Норвешкој, који мјесечно примају око 1.761 евро, вјероватно би несхватљиво било да ико може да преживи мјесец са мало јаче од 150 евра.

О провођењу "златног доба" у бањама, путовањима по свијету или мирним данима, што је старијим људима у Европи нормална појава, пензионерима у Српској вјероватно није ни на крај памети.

Свакодневна мука како распоредити новац којег немате и преживјети дан, пребирање по празним новчаницима и ишчекивање поштара од 10. до 20. и неког у мјесецу, тешко да остављају простор и за маштање о томе какав би пензионерски живот могао да буде.

A ни новим пензионерима се, све су прилике, не пише добро. Дугонајављивана пензијска реформа већ је оставила горак укус у устима. Нико, па ни сами "реформатори" нису начисто ко ће, са колико година стажа, а колико старости, ићи у пензију.

Влада, синдикати, послодавци и сами пензионери, тргују годинама стажа и старости радника, као да се не ради о живим бићима, која су животе провела скупљајући дане, мјесеце и године, одбројавајући их до пензије.

Нико се ни не пита, имају ли радници од 60 година снаге за још посла, са још прикупљања година стажа.

Путовања, бање и лагодан живот, у којима европски пензионери са више хиљада евра у џепу могу да уживају, чини се, годинама још остаће непознаница пензионерима у Српској. Пуко преживљавање бреме је које ћемо изгледа носити још дуго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана