Пензије

Марина Чигоја
Пензије

Основни услов за одлазак у пензију у Републици Српској биће 40 година радног стажа за мушкарце и 35 година за жене без обзира на године старости, договорили су јуче чланови Економско-социјалног савјета РС.

Тиме је коначно прихваћен захтјев Савеза синдиката РС који је инсистирао на томе да услов за одлазак у пензију не смије бити старосна граница већ искључиво дужина радног вијека.

Копља су се од почетка приче о новом закону о пензијско-инвалидском осигурању РС ломила управо око година старости и година стажа будућих пензионера.

Очигледно је да се новим законом о ПИО покушава преко леђа радника зауставити прилив пензионера и спасити Фонд ПИО РС, који грца у дуговима.

Рачуница је проста. Приједлогом Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС било је предвиђено да услов за одлазак у пензију буде 65 година старости или 45 година радног стажа. Aко узмемо у обзир чињеницу да је просјечан животни вијек мушкараца у РС око 71 годину, а жена 74 године, јасно је ко дан да би било ко могао да ужива пензију дужу од неколико година.

Јасно је да је Фонд ПИО у кризи и да је реформа и те како потребна, али она никако не треба да иде науштрб права пензионера. Редовност у исплати се подразумијева, али не на рачун будућих генерација пензионера.

 Прије свих реформи, неко би требало да одговори на питање због чега је број пензионера у РС тако драстично повећан, ко је дијелио рјешења за одлазак у пензију људима који су били радно способни и ко ће сносити одговорност за то.

Требају ли данашње генерације радника да ринтају узалуд и без перспективе, да би их на крају радног вијека дочекала празна каса пензијског фонда, коју је испразнило неспособно руководство и појединци који су пензионерску марку трошили, иако још и те како способни да је сами зараде?

Прије разматрања овако осјетљивих питања и доношења нових закона, власт РС требало би добрано да размисли и одваже шта се њима добија, а шта губи.

Aнализу која би показала колико би такав закон у пракси био спроводљив, колико би људи уопште доживјело пензију и како би у условима у којима се тренутно налазимо, гдје је рад на црно присутан у изобиљу, било ко од радника могао остварити радни стаж од 45 година.

Влада РС требало би данас да одлучи да ли ће прихватити приједлог Економско-социјалног савјета. Вјерујемо да ће бити у стању да изнађе боља рјешења за спас Фонда ПИО од ових несрећних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана