Пензије

Драгана Келеч
Пензије

Било је то једном давно... Реченица са којом најчешће почињу бајке, али у овом случају, тужна прича којом се најбоље може описати исплата пензија из Фонда ПИО Републике Српске.

Да пензионери пензије из Републике Српске на добијају на вријеме, блага је оцјена. Биће да су срећни ако је у том мјесецу и добију. Шта је то на вријеме - вјероватно ће се запитати у овом фонду, гдје из мјесеца у мјесец све касније исплаћују новац за своје кориснике, који на њега и те како имају право.

Aли свако имало социјално освијешћен и разуман запитаће се од чега живи 228.667 корисника Фонда ПИО, којима је сваког мјесеца чекање на пензију све дуже? Од чекања, можда? Тешко!

Живе од наде на ће новац ипак стићи, да ће оно за шта су радили читав живот, и што им је премало за садашњи живот, идући мјесец можда доћи мало раније. Да се неће поновити агонија чекања.

Само овог мјесеца многи пензионери у Српској ће смишљати чаролије како да преживе, на шта ће им сигурно позавидјети и највећи чаробњаци из бајки. Aли то није само овај мјесец. Тако је било и прошли, а тако ће, врло вјероватно бити и идући.

Најбољи примјер за то је исплата пензија за април, која је у Српској завршена тек јуче, иако је почела 11. маја, како је и званично саопштено из Фонда.

Да је мука пензионерска иста и преко границе јасно је при информацији да за 38.000 пензионера у Србији, који новац примају од Фонда ПИО РС, априлске пензије још увијек нису уплаћене.

Такав проблем су имали и прошлог мјесеца, када је исплата пензија почела тек 20.

Шта је узрок проблема, а шта рјешење, очигледно да не знају ни у Фонду ПИО.

Тврде да се подјела пензија за овај мјесец, као и за неколико претходних, одвијала сукцесивно, с обзиром на то да је прилив средстава такав да се износ од 73 милиона марака, колико износи априлска транша, не може обезбиједити у цијелости. Као узрок што пензије касне наводе и четири милиона марака, која су недавно по судској пресуди скинута са рачуна Фонда ПИО у корист Поштанске штедионице, а која још нису надомјештена.

Ма шта вриједе ова објашњења било којем пензионеру, који само жели да свој крваво зарађен новац добије на вријеме, како и доликује.

Број од 228.667 пензионера не смије да буде само статистика коју понављају они који очигледно нису ни свјесни колика одговорност им је повјерена. То је број вриједних и старих људи, који су својим радом, трудом и годинама заслужили пристојан живот и које не могу и не смију да буду чаробњаци да би преживјели мјесец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана