Пензије за младиће

Ведрана Кулага
Пензије за младиће

БиХ је поново постала јединствен примјерак у свијету, али опет (каквог ли чуда!) не по добром.

Дом народа Парламента БиХ је усвојио је на посљедњој сједници предложене допуне Закона о служби у Оружаним снагама БиХ и на тај начин омогућио пријевремено пензионисање припадника ОС БиХ којима је, због старости, престала служба. Ријеч је, ако неко још за то није чуо, о војницима који имају око 35 година живота, што нема нигдје.

Лако је усвојити један приједлог или његове измјене, али да ли се ико од делегата, првенствено из реда српског народа који су подржали измјене, запитао да ли теорија тако добро и једноставно звучи у пракси. Бошњаци су били "за" закон, а велику помоћ са стране дали су им директно српски делегат Слободан Шараба (који сматра да се ради добро дјело) и прећутно Младен Иванић својом уздржаношћу када је на ред дошло гласање. То је било довољно да прођу предложене измјене и да се "пресуди" војницима ОС БиХ којима је истакао мандат. И тако ће они да оду у пензију.

Знају ли ти делегати који су гласали за то, шта су заправо урадили? Знају ли да су изгласали немогуће, нешто што Закон о пензијско-инвалидском осигурању РС не може спровести у пракси? Да ли знају да су довели БиХ на ивицу колапса, јер ће за пензије за младиће требати стотине милиона марака? Знају ли да су о томе негативно мишљење дали Савјет министара и Министарство финансија, институције које првенствено воде бригу о финансијама БиХ? Очигледно је да делегати ништа од тога не знају. Или не желе да знају.

Један Приједлог закона остаће тако запамћен као удар на финансијску стабилност земље, у пензију ће отићи људи који су у напону снаге, а из ионако танких буџета сада треба још исплаћивати и њихове пензије.

Свака држава на свијету, ако би се нашла у оваквој ситуацији, макар би покушала да обезбиједи посао за припаднике ОС БиХ чије је пензионисање изгласано. Није могуће да се баш ни за једног од тих војника не може наћи пристојан посао, да нема баш ниједног слободног радног мјеста која би они могли да попуне. Међутим, то некима изгледа није у интересу. Лакше им је пензионисати тридесетпетогодишњаке и ставити их на терет фонда.

Војници тако иду у пензију, а одакле ће се издвојити 30 милиона марака за ове намјене током идуће три године нико не зна.

Било како било, доћи ће вријеме када ће оне који су прије неколико дана у Парламенту БиХ дигли руку за усвајање измјена закона о служби у ОС БиХ да заболи глава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана