Пенали

Марина Чигоја
Пенали

Укупан јавни дуг РС на крају 2010. године износио је око 3,5 милијарди марака, а од тога се на спољни дуг односило близу 2,2 милијарде КМ.

Дуг РС, према мишљењу економиста није велики и Република Српска не спада у високо задужене земље. Aли ако се овом питању у идућем периоду не посвети више пажње, задуженост Републике Српске могла би да се повећа.

У прилог тези да се можда и не води најбоља политика, када је у питању задуживање, иде податак да је Српска само у прошлој години платила више од 871.000 марака пенала због неповлачења средстава која су одобрена од међународних финансијских институција.

Највише накнада за неповучена средства Република Српска платила је Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) и то 807.453 марке. Кредитном заводу за обнову КфЊ плаћене су 59.352 марке, док су влади Aустрије по овом основу плаћене 4.384 КМ.

Од укупно плаћене накнаде у прошлој години највише је плаћено за пројекте за путеве и то 466.708 марака и за жељезнице 285.295 марака. За пројекте за електричну енергију Република Српска платила је накнаду од 32.786 марака, док је по пројектима из области комуналних услуга плаћено 86.399 марака.

Иако у Министарству финансија РС истичу да је разлог за неповлачење средстава природа одобрених пројеката, односно њихово вишегодишње трајање, чињеница је да одобрени страни кредити "леже" у банкама и да то "лежање" много кошта пореске обвезнике.

Чињеница је да је овај новац потребан и добродошао РС за спровођење разних пројеката, али се истовремено поставља питање да ли се можда и превише журило са узимањем кредита, а да претходно нису обезбијеђени квалитетни пројекти, који би се финансирали тим новцем. Или смо једноставно само довољно богати да се тек тако можемо разбацивати?!

Овако имамо бесмислену ситуацију, у којој се добијени новац не троши, реализација пројеката, а са њима и нова запошљавања радника, чекају, а пенали свјетских повјерилаца иду преко леђа становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана