Пенали

Марина Чигоја

Податак да БиХ у овом тренутку на располагању има око двије милијарде марака кредита који чекају да буду повучени, у најмању руку, звучи невјероватно.

Тако је новац, који је одобрен под релативно повољним условима, а који је требало да буде употријебљен за развој привреде, социјалну помоћ и запошљавање, залеђен и чека нека боља времена да буде искориштен или боље речено неке одговорније људе који се неће разбацивати на овакав начин.

Ситуација у којој се тренутно налазимо, а у којој на располагању имамо готов новац, а не користимо га, не може да има никакво разумно оправдање. Aко се на почетку знало да пројекти за које се БиХ задужује нису сигурни и да се услови за повлачење новца неће моћи испунити, због чега се он уопште узимао? Да би се још плаћали пенали због тога што кредити нису повучени? Може ли уопште постојати оправдање за оне који су практично бацили 30 милиона марака плаћајући пенале због тога што овај новац није повучен?

Истовремено, домаће власти преговарају о новом кредиту са Међународним монетарним фондом који ће бити подршка буџетима. Задуживање се, дакле, наставља, а питање је колико се у свему томе води рачуна о томе за шта се задужујемо, под којим условима и како се ти кредити планирају вратити.

О значају који би само дио одобрених кредита имао за привреду, која је на ивици ликвидности, сувишно је причати. Смањење послова, пад у скоро свим привредним гранама, катанци који се стављају на све више предузећа суморна су слика наше привреде, о којој се у овој земљи очигледно најмање брине.

Због чега новац који имамо на располагању није искориштен за неке велике пројекте који би смањили незапосленост у земљи која сад већ има више од пола милиона људи на бироу, још увијек нико није дао одговор. Поставља се питање докле ће се наставити са расипањем новца у овој држави и хоће ли коначно неко за то и одговарати?

Иако задуженост БиХ још увијек није велика, непланско узимање кредита и плаћање затезних камата због тога у догледном периоду могло би да доведе земљу у дужничко ропство из којег ће се тешко извући, с обзиром на то да се веома мало новца улаже у развојне пројекте који би покренули привреду са мртве тачке и донијели ново запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана