ПДВ бројеви

Ма­ри­на Чигоја

Многим пореским обвезницима у БиХ законске одредбе, које регулишу област у којима послују, нису ништа више осим слова на папиру на која не обраћају пажњу јер, са друге стране, имају своја неписана правила понашања.

Да постоје многи који на све начине покушавају да избјегну плаћање обавеза према држави, показало се до сада у безброј наврата, а посљедњи примјер како не треба пословати стигао је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Управа је ове године одузела ПДВ број од више од 2.000 обвезника након што су у контролама утврдили да су ти обвезници обављали фиктивни промет и да не постоје на адресама на којима су пријавили сједишта. Пусте адресе, пуни џепови и милионски дугови. То је слика и прилика многих који "послују" у БиХ.

Према подацима УИО укупна дуговања 2.086 обвезника који су пословали на овај начин премашује 4,97 милиона марака. Управа им је одузела ПДВ бројеве, али је остао дуг и питање је да ли ће и како он бити измирен.

Ови подаци и те како треба да подстакну све надлежне институције да спроведу опсежне контроле и све оне који послују мимо закона санкционише јер сигурно је да држава од таквих фирми нема никакве користи.

Напротив. Санкционисањем оних који раде илегално и имају милионска дуговања, наплатом њихових дуговања сигурно ће се послати позитивна порука осталим привредницима који раде по слову закона и на вријеме измирују обавезе и према радницима и држави. Вријеме је да се престане са праксом постојања повлашћених фирми којима је све дозвољено и оних којима било каква кашњења нису дозвољена.  На овакве ствари се мора ставити тачка и пооштрити казне за оне које не поштују закон јер ће се самим тим повећати и приливи у буџет, а што би се могло искористи за подршку онима који послују у складу са законом.

Одузимање ПДВ  бројева, без којих обвезници не могу даље да послују, уједно је упозорење њима, али и онима који са њима раде. У цијелој причи не смије да буде повлашћених. Не смије да буде оних којима се дугови праштају јер се обавезе морају плаћати. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана