Пази мине

Ведрана Кулага Симић

Иако је од завршетка рата у БиХ прошло више од 20 година, на бројним мјестима слика је и данас иста као да је тек завршен.

Заостале мине и минско-експлозивна средстава су и даље велики проблем са којим ова земља тешко излази на крај. Они убијају и даље.

Често, нажалост, чујемо да је неко настрадао у неком од минских поља, иако је доста, доста новца уложено у то да територија БиХ буде очишћена од мина.

Тај посао није нимало лак, али је недопустиво да и толико година послије рата баратамо са вртоглавим бројевима о површинима са којих вреба опасност.

Надлежни у овој земљи имају оправдање за све и свашта, ма за шта оно било и ма какав њихов пропуст био, али играње са људским животима нема и не може да га има.

Чињеница је да се широм ове земље крију многе мине, које нису лоциране, да је јасно да су надлежни морали да уложе далеко више напора да би добили пролазну оцјену за свој рад.

Савјет министара БиХ на посљедњој сједници усвојио је нови оквир за рад надлежних и сада су на потезу остали органи у чијим рукама је велики дио судбине овог народа и земље.

Као једна од главних новина предвиђена је казна за све оне који украду знак упозоравања на мине и свјесно уђу у та ризична подручја, што је похвално, јер свако ко се одлучи на тај потез ризикује свој, али и ко зна колико туђих живота.

Међутим, сви треба да покажу више воље, труда и резултата да би, што прије поља, шуме и ливаде били безбједни за нове генерације.

Историја новије БиХ пуна је тешких година и хиљада живота који су угашени на ратиштима, али и послије њих, јер су мине однијеле бројне животе, а многе обиљежиле до краја живота.

Крајње је вријеме да се на том трагичном броју зауставимо.

Деминерима треба да скинемо капу, и то сваки пут, јер је ријеч о нашим суграђанима који су спремни на све, с циљем да нам свима будућност буде безбједнија.

Они многима треба да буду узор и примјер како треба да се ради, а посебно онима који нам кроје политику и законе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана