Патриотске игре

Вељко Зељковић

БиХ се бори са короном, незапосленошћу, гломазном државном администрацијом, а политичари настављају са својим игрицама, које им служе да управо скрену пажњу са ових важних друштвених и економских тема.

Иста прича већ 30 година. Намећу се политичке тема и рјешења за која се унапријед зна да не могу проћи. И онда се удара у лонце извикујући како је неко против БиХ. А управо су ти који се служе таквим дизањем тензија највећи проблем за БиХ.

Ти исти душебрижници не желе се замајавати суштинским проблемима. Њихова политика је политика подјела. Знају да када би се причало о економским темама или о томе да ли ће плата радницима у реалном сектору бити 1.500 или 2.000 евра, не би ни дана осванули у својим удобним фотељама.

Пошто није тако, они могу млатити празну сламу и производити политичке кризе. На посљедњој сједници Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић поново су гласали за признање Косова, али и против “мини Шенгена”, који би могао покренути посрнуле економије у региону.

Иницијатива да се призна КиМ отворена је у тренутку када Београд и Приштина, уз асистенцију Вашингтона и Брисела, покушавају колико-толико нормализовати односе, али и доћи до коначног рјешења које би задовољило обје стране.

И баш у том историјском тренутку за читав регион двојац Џаферовић и Комшић покрећу питање признања КиМ. Интересантно, зар не! Ради се о свјесном изазивању политичких “таласа”. Пусти стријелу, сачекај одговор и онда тако укруг врти до изнемоглости, док не потрошиш “тему”. А онда заврти нову причу. Присјетимо се само реакција када се у сарајевској чаршији сазнало да ће лидер грађанског покрета УРА у Црној Гори Дритан Абазовић остати при свом ставу да неће улазити у коалицију са до тада владајућим Ђукановићевим ДПС-ом. Абазовић се нашао под салвом удара тих истих политичара, али и сарајевских медија. Јер, побогу, како ће Албанац сарађивати са наводним српским блоком.

То што је Ђукановић деценијама упропаштавао ову омалену Црну Гору, ваљда није битно. А можда се боје и да би се талас тих промјена које пропагира Абазовић могао прелити и у БиХ. Да се нешто већ кува може се видјети из недавне оставке и одласка Аљоше Чампаре из СДА. Човјек прогледао. Људима као што Комшић и Џаферовић то се не може десити. Они ће вам умјесто тога дати наочаре мање диоптрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана