Пасошка тракавица

Горан Маунага

Да са тендерима за штампање пасошких књижица одавно нису чиста посла јасно је и сваком просјечно информисаном становнику ове земље.

Ту сумњу у посљедње вријеме посебно појачавају из Канцеларије за разматрање жалби пробијајући све законске рокове за доношење одлуке по жалби фирме "Џемалто" на тендерску документацију за набавку пасоша.

Образложење из те канцеларије да је рок за доношење одлуке пролонгиран због сложености поступка можда би у то увјерило бар неупућене у случају да се радило о продужетку од неколико дана.

Али ко може да повјерује у то да је "стручњацима" у Канцеларији потребно чак скоро три мјесеца, умјесто законског рока од 30 дана, да донесу одлуку о једноставној жалби на услове тендера?

Зато би овог пута, ако за два мјесеца опет дођемо у ситуацију немогућности благовремене набавке пасоша, требало на првом мјесту да буду одговорни у тој канцеларији.

Проблем ће бити само у томе што они за свој начин рада и евентуалне намјерне или случајне грешке нису одговорни никоме.

Зато ће, у случају да будемо опет доведени у ситуацију страха и панике од остајања без пасоша, обавеза директора Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података бити да Парламенту БиХ, који именује и разрјешава чланове Канцеларије, упути детаљну информацију о свим пропустима који су довели до тога.

Не улазећи у закулисне игре тог вишемилионски вриједног посла набавке пасоша у којем, очигледно, до сада највише профитира фирма "Милбауер", посла у којем компанија "Џемалто" подноси жалбу након затварања тендера кад је већ очигледно да ће посао добити "Милбауер", овог пута највише шокира то што изгледа да се у те мутне радње укључила и Канцеларија за разматрање жалби.

Очигледно је да проблеми у вези са пасошима БиХ, који трају од ратних деведесетих година до данас, нису ријешени. Напротив, умногостручени су.

Зато нам је за утјеху чињеница да муџахедини и терористи ипак до тих пасоша не долазе лако као у рату и послије њега. А још ако кривци за садашње махинације не би остали недодирљиви, то би за БиХ био огроман помак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана