Пасош БиХ

Маријана Миљић Бјеловук

Пасош, односно држављанство БиХ, нико скоро неће. А и ко би када је земља у општем расулу. И они што имају овај документ гледају што прије да га се ријеше и узму пасош друге земље.

Да је тако показују и подаци да је држављанство БиХ за деценију добило свега 6.641 лице. То је у просјеку око 641 особа годишње. Ова поражавајућа статистика говори нам да од БиХ сви бјеже. А и ко би дошао у земљу у којој је привреда одавно замрла, њено становништво бјежи у друге државе широм свијета, а они који воде земљу раде искључиво за своје рачуне.

Ови малобројни што су узели пасош земље апсурда углавном су из Хрватске и Србије и на то су се одлучили јер су им брачни другови из БиХ. Поред тога, има и оних које су стране компаније послале на тржиште БиХ како би привређивали за добробит своје фирме. На крају им се и допадну поједини градови и одлуче се да затраже држављанство БиХ. Нема сумње да се и већина њих убрзо увјери да су у тим својим потезима погријешили. За то им баш и не треба много времена. Мјесец, два највише.  Након тога, вјерујемо да и они, као и становништво БиХ, бјеже од земље апсурда и траже неку другу државу у којој ће привређивати за добробит своје компаније.

Таква ситуација у БиХ била је у протеклу деценију на основу статистичких података о доласку странаца и одласку домаћег становништва, а нема назнака да ће тако бити и у наредној деценији. Можда ће се промијенити само подаци о онима који долазе јер је јасно и да су комшије већ увидјеле праву ситуацију у БиХ. Због такве ситуације држављанство БиХ узимаће становништво само оних држава које су горе од БиХ, ако уопште има таквих.

На крају нас не би чудило да са пасошем БиХ и ентитета остану само они који воде земљу и који су од ње и домаћег становништва узели све што се узети може. Умјесто да су радили за добробит земље и становништва, они су примијенили други рецепт, односно привређивали су само себи и својим најближим поданцима.

Домаће становништво одавно је разочарано у овдашње политичаре и власт. Свједоци смо да ни многи закони који су колико-толико требали да поједноставе живот и допринесу једноставнијим условима привређивања убрзо падали у заборав. Са друге стране, сви они прописи који су били у интересу домаћих политичара експресно су усвајани. Покоји од тих прописа пропраћен је жучном расправом која је била ништа друго до представа за јавност. Иза затворених врата дешавања су сасвим другачија. Рукују се и грле, те честитају једни другима.

Тако је било раније, тако је данас, а биће и сутра. Због тога не треба да се питамо зашто нам становништво одлази, странци не долазе, а привреда је одавно на респиратору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана