Пасји живот

Маријана Миљић Бјеловук
Пасји живот

Никада није било горе. Та реченица може се чути на сваком ћошку. Таман када смо помислили да не може горе, преваримо се. Може и буде. Тако из мјесеца у мјесец. Талас поскупљења поново нас удара. Шамара све јаче.

Грађани су, по свему судећи, постали покусни кунићи над којима се врши истраживање како преживјети уз стални раст цијена и све мања примања.

Живот на грам, комад и шниту већ дуже је присутан у скоро сваком домаћинству. Такође, грађани свакодневно користе и разне акције које организују тржни центри, а који на попусте стављају производе који су пред истек рока трајања. То је и гозба на већини породичних окупљања, јер мало које домаћинство има за више.

Уштедјети се не може. За то не постоји, нити ће постојати формула у овом вијеку код нас, јер се нема од чега. Таман када се смири један талас поскупљења и пронађе рачуница за преживљавање, ето другог, снажнијег и јачег.

Најава да ће експлозија цијена горива тек услиједити, створила је ових дана и гужве на бензинским пумпама, јер возачи настоје да наточе гориво по тренутним цијенама и на тај начин ако ништа уштеде за литар млијека и векну хљеба.

Да и би и од тога тренутног могло бити горе и да ће тек почети борба за пуко преживљавање говоре и прогнозе да би инфлација могла да доживи свој врхунац тек крајем ове године. По свему судећи оно са чим смо били суочени до сада није ништа, ако се обистине прогнозе које најављују стручњаци.

Дакле, тек нам се пише црно. Због тога ће поједини грађани морати да избаце и ону куповину на грам и комад, а о попустима ће тек да сањају. Налазиће се у зачараном кругу, из којег не виде излаза и када би имали и чаробни штапић, ни он им не би могао помоћи.

Једини излаз из свега, као и до сада, видјеће у паковању кофера и одласку у неку европску земљу. Водиће се оном реченицом: “Боље било гдје него овдје”, иако више није сјајно ни у Њемачкој, Италији и многим другим земљама широм свијета. Али ако ништа, бар се тамо радник поштује и цијени, а не гледа се, као код нас, да се искористи само за стварање екстрапрофита, уз давање минималне зараде. Неки мање и од тога минималца.

Од свих оних приједлога које смо чули у предизборној кампањи, ових дана не чујемо ни ријечи. Власт и опозиција бију битку у вези са изборима, тако ће наставити и даље, а не дотиче их ни најмање инфлација ни дивљање цијена, јер они тих проблема нису и неће имати. Становништво је препуштено само себи, као и до сада и нико му неће понудити помоћ у преживљавању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана