Партијање

Вељко Зељковић

Сваким даном у сваком погледу све више напредујем. Ова легендарна реченица Славка Штимца из филма “Сјећаш ли се Доли Бел” одомаћила се и у нашем свакодневном животу.

Можда до сада нисмо имали значајнијих успјеха у спорту или у економском напретку, али се бар можемо похвалити да смо рекордери у региону, а вјероватно и шире, по “партијању”, односно броју политичких партија које су у неком претходном периоду егзистирале на овим нашим просторима.

Нажалост, овај квантитет политичких субјеката није донио и квалитет. Странке су осниване из сасвим других разлога, приземнијих, који имају везе тек са користољубљем и манипулисањем изборним резултатима.

Није тајна да је политика код нас одавно најуносније занимање и да је много оних који желе да уђу у власт, не да би нешто мијењали, него да би се прије свега материјално окористили.

С друге стране, ни мотиви оснивача инстант партија нису нимало другачији, а огледају се у “продаји” својих мјеста у бирачким списковима. Једноставно, уведено је неписано правило да је у политици све дозвољено и ствар математике, новца и интереса. Одговорност не постоји.

Према подацима ЦИК-а, само у периоду од 2009. до 2018. ова комисија је затражила брисање из судских регистара чак 202 политичка субјекта. То је, између осталог, урађено јер је утврђено да ове политичке организације нису обављале “дужности прописане статутом”. Из регистра су избрисане странке симболичних имена у којима се помињу ријечи правда и помирење, уједињење или, рецимо, придјев народна. Оно што је занимљиво јесте да се углавном ради о странкама које су са политичког неба нестале попут звијезда падалица недуго након изборне ноћи и гашења ТВ-а послије објављивања резултата. 

Све док је лакше регистровати партију него невладину организацију или самостално трговачко предузеће, неће нам бити боље. Један од начина да се све ово на неки начин превазиђе и избјегне јесте подизање изборног прага или доношење закона о политичким организацијама којим би се онемогућиле злоупотребе. Наравно, неопходно је и да се уведе “јавни суд” и одговорност за (не)учињено. У противном, култну реченицу из филма “Сјећаш ли се Доли Бел” изговараће и даље само политичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана