Парламентарно сљепило

Горан Маунага

То што су Шефик Џаферовић и Шемсудин Мехмедовић на мала врата и мимо законске процедуре прогурали именовање Адиса Дрнде блиског вехабијском покрету за члана комисије за надгледање стања у затворима није никакво чудо, али је тешко схватити да су српски посланици у парламенту БиХ из Савеза за промјене подржали такав приједлог.

Дрнду, који је осим спорне биографије, био и другопласирани по броју бодова, подржали су посланици Савеза за промјене, баш као да су сви редом информатички неписмени па нису могли на интернету пронаћи новинске текстове да је похађао предавања која су држали оснивачи и вође вехабијског покрета. Танки и бесмислени су изговори да нису знали за такав Дрндин беграунд и да је то ствар надлежних институција.

Отворено је и питање зашто су гласали за изненадни Мехмедовићев приједлог да, умјесто првопласираног кандидата који је имао више бодова, буде именован Дрнда. Страначке колеге Џаферовић и Мехмедовић још су у рату имали одличну сарадњу са припадницима јединице "Ел муџахедин", мада им то није повезница у овом заједничком иступу приликом именовања вехабије, него интереси друге врсте. Шта год да је ту у питању, тешко је повјеровати у то да парламентарци из РС нису појма имали ко је Дрнда ни да има мање бодова од кандидата који је заслужио да прође умјесто њега.

Ако нису имали никакав други оријентир, бар су могли да примијете да против тог кандидата гласају посланици СББ-а, иако су њихови коалициони партнери.  Биће прије да се и ту радило о заједничким политичким интересима коалиционих партнера, што је само доказ више да су у праву они који тврде да је Савез за промјене заступник пробосанских интереса.

Именовање Дрнде најбољи је примјер како раде парламентарне комисије. Тај апсурд више и не изненађује кад се зна да је Дрнда у SIPA радио на најосјетљивијим пословима безбједносних провјера јер тој агенцији није био довољан видео запис о Дрндиним "ваннаставним" дјелатностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана