Парламентарни пут око свијета

Ведрана Кулага Симић

Много прича је испричано о посланицима и делегатима на нивоу БиХ. Не само актуелни сазив, него и они ранији, веома често су били у центру пажње, посебно у оним данима када су "под лупу" долазила њихова мјесечна примања која су далеко изнад не само плата обичних радника у БиХ, већ и примања парламентараца у региону.

Осим по добро плаћеним позицијама у Парламенту БиХ, већина њих ће свој четворогодишњи мандат да памти барем по једном службеном путовању и боравку у некој европској или свјетској дестинацији. И то већином без потрошене марке из сопственог џепа јер за то постоје домаћини (односно организатори скупова, семинара и конференција гдје су представници БиХ били чести гости), али још чешће порески обвезници ове земље.

Ту праксу наставили су још актуелни посланици и делегати и у своје биографије уписали посјете многим европским и свјетским градовима гдје су учествовали у расправама или само слушали шта има ново у земљама које су биле теме састанака или шта је то што се тамо мора под хитно рјешавати. На дневном реду често је била и БиХ, њени потенцијали као и бројни проблеми са којима се власт, али и обични смртници сусрећу свакодневно. 

Поставља се питање шта су на крају, осим рачуна за дневнице, превоз јавним средствима и боравак у често луксузним хотелима ти исти представници грађана ове земље њима и донијели са тих путовања. Могло би се рећи скоро па ништа, мада, руку на срце, треба признати да је било и изузетака, склопљених споразума, договора, разговора о ономе како би друга страна могла да помогне овој земљи да се помјери са мртве тачке.

Ипак, када се подвуче црта, резултати нису задовољавајући. Нико не оспорава то да је потребно њихово присуство на самитима и другим конференцијама, али је потребна листа приоритета да не би наставили да уредно ређају иностране рачуне за трошкове, а да на пријеко потребне извјештаје о постигнутим резултатима гледају као на споредне или чак небитне странице.

Та пракса се мора промијенити како би цијела прича кренула у другом (правом) правцу и то морају да имају на уму сви они који су на овим изборима добили повјерење грађана да идуће четири године проведу у лагодним фотељама и зарађују хиљаде марака мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана