Парламентарни хаос

Ведрана Кулага Симић

БиХ важи за сиромашну балканску земљу која годинама буди главобољу на бројним странама због актуелног стања које се посебно не мијења, те чињенице да у том расулу многи добро живе јер су дебело плаћени.

Први редови одавно су резервисани за посланике и делегате на нивоу БиХ који мјесечно зараде и до 7.000 марака, а неки и не проговоре када дођу у парламентарне клупе.

Наводити које све привилегије и права имају више је сувишно и набрајати. Листа је предуга и крајње неоправдана, када се погледа опште стање у земљи из које људи масовно одлазе јер не желе да мјесец црнче за готово дупло мањи износ од оног који парламентарци добију само јер су чланови Парламента.

Посланици и делегати на нивоу БиХ сваког мјесеца инкасирају по 700 КМ само на основу паушала који није ни дефинисан, јер их “чека” и када не раде и када не долазе на сједнице, тако да се може рећи да им то дође као награда јер су изборили мјесто у законодавној власти.

Актуелни сазив Парламента БиХ могао би остати у историји као један од горих јер су сједнице често отказиване или чак и прекидане због недостатка кворума. То се, међутим, није одразило на банковне рачуне посланика и делегата. Новац је стизао уредно сваког мјесеца, док се ситуација у БиХ сваког дана све више компликовала.

Изостајали су, како и сами признају, договори о важним питањима, дани и мјесеци су, гледано са стране, изгледали као да изборна кампања није ни престала, док је народ све више паковао кофере и одлазио у туђину по кору хљеба.

Све се свело на личне интересе и обрачуне, а за то вријеме је земља запала у тешку кризу која пријети да се настави након избора који нас чекају у октобру ове године.

Можда више није ни важно да ли ће бити одржани по старим или новим правилима, битно је да политичари схвате да им је посао да створе добар амбијент за оне који су их бирали, а не да само пуне своје џепове који су се, до сада, показали да су без дна.

Парламентарци на свим нивоима власти у овој земљи избором на те позиције добијају важан задатак, а то је да усмјере сваки атом снаге у повлачење потеза битних за народ, а не само за себе и оне који су им блиски на овај или онај начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана