Парламент и случај Ганић

Жељка Домазет
Парламент и случај Ганић

Да се у БиХ на крају прве деценије 21. вијека све више дешавају ствари које подсјећају на дешавања из деведесетих година прошлог вијека, показала су сва политичка превирања у земљи послије хапшења ратног члана Предсједништва РБиХ Ејупа Ганића у Лондону због злочина у Добровољачкој улици.

Иначе узаврела политичка атмосфера у сарајевској чаршији се послије тога, благо речено, усијала. Почеле су у Сарајеву да се за Ганића праве и пишу различити спискови подршке, петиције и протестне ноте које, мимо воље представника српског народа, један правни случај боје политиком. При томе се легалне институције БиХ безочно увлаче у цијелу ту ујдурму.

Током цијеле протекле седмице из Сарајева су према Великој Британији и Србији послате поруке које, ни у ком случају, овој и данас дубоко подијељеној земљи неће допустити да стане на ноге и допринијети њеном кредибилитету у свијету.

Цијела та прича настављена је већ почетком ове седмице увлачењем у "случај Ганић", ни мање ни више, него Парламента БиХ. Наиме, мимо воље и без сагласности представника српског народа и Републике Српске, упућено је из Парламента БиХ писмо британском парламенту и на најбезочнији начин злоупотријебљен меморандум највише законодавне институције у земљи. A све је урађено са намјером да се цијела БиХ и сви њени народи увуку у ову прљаву политичку игру која нема везе ни са здравом политиком, правом, ни правдом. То показује и то да је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Бериз Белкић казао да свог колегу из посланичких клупа Милорада Живковића, па ни друге посланике, није упознавао са писмом (које је потписао и уручио британском амбасадору у БиХ Мајклу Тејтаму) и његовим садржајем јер је "знао да неће стати иза таквог дописа".

Очигледно је дакле да је Белкић намјерно занемарио основни уставни принцип на коме функционише БиХ и из Парламента кренуо стопама свог страначког шефа из Предсједништва БиХ Хариса Силајџића. Да је цијела прича о "случају Ганић" почела да "жуља" многе бошњачке челнике у Сарајеву више је него очигледно, јер су управо они који су безрезервно тврдили да су Суд и Тужилаштво БиХ независни и да раде како треба од Парламента направили судницу у којој се може причати само о случајевима попут Ганићевог.

Не буду ли сви они, који су са својим потписима стали иза писма које је послато из Парламента, наново узели Устав ове земље, добро га проучили и схватили шта су у ствари урадили, јасно је да ће свако наводно заклињање у опстанак БиХ бити само пуко чаврљање, а сваки сљедећи случај попут "случаја Ганић" пријетња по земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана