Парламент глув на тероризам

Жељка Домазет

Већ данима Република Српска, као и земље окружења, али и оне широм свијета усмјеравају своје активности ка томе да се боре против тероризма, пошасти усмјерене против мира, демократског свијета и цивилизације.

У исто вријеме Парламент БиХ, који је требало промптно да дјелује, ни након готово двадесет дана не налази за сходно да макар одржи расправу о терористичком нападу у Зворнику у којем је убијен полицајац. Посланици су остали глуви и нијеми на захтјев посланика СНСД-а Николе Шпирића да Парламент испоштује сопствени закључак и разматра извјештај Министарства безбједности о терористичком нападу. И тиме послали јасну поруку терористима да им за даље дјеловање по овој земљи неће бити никаква сметња.

Ако се и даље највиша законодавна институција у БиХ буде тако понашала према терористима и тероризму, онда је сасвим сигурно да ће ова земља и даље остати логистичка база за терористе и терористичке обуке сваке врсте, како су је окарактерисале најзначајније безбједносне институције у свијету. Оваквим понашањем БиХ ће без икакве сметње остати подручје у коме ће бити све више Горњих Маоча и сличних подручја у којима ће се вијорити заставе Исламске државе и отворено говорити да се не признају закони ни институције ове земље.

Јер највиша законодавна институција БиХ преко терористичких напада прелази као преко најбезазленијих ствари. У цијелој тој игри чуди и понашање посланика који долазе из РС, који приликом захтјева да буде расправљано о терористичком нападу у Зворнику, нису смогли снаге макар да гласају за уврштавање ове предложене тачке у дневни ред. Очигледно је да их не занима погибија полицајца у Зворнику и очигледно је да су им умјесто рјешавања проблема милије позиције и фотеље у које су засјели након везивања заставе са Бакиром Изетбеговићем, који нуди правну помоћ свима који су у Српској ухапшени под сумњом да планирају терористичке нападе.

Све док ова земља олако и без јасних ставова буде прелазила преко терористичких напада и тероризма, све више ће се удаљавати од цивилизације и демократије. Не само да је европске земље неће примити у своје скуте, него ће све више тражити начина да се ограде од ње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана