Парламент БиХ

Жељка Домазет
Парламент БиХ

Aко би БиХ одлучила да се кандидује за Гинисову књигу рекорда, имала би и те како разлога, а један од њих, вриједан за такву збирку рекорда, је и конститутивна сједница Парламента, која је трајала више од пет мјесеци.

Конституисање у којем је требало да буде положена заклетва, изабран Колегијум Представничког дома и Комисија за избор Савјета министара, седам мјесеци је подгријавало политичку сцену у овој земљи, у којој није проблем заоштрити ситуацију када то било коме падне на памет.

Конституисање Парламента и избор Колегијума Дома био је својеврстан тест за снагу Златка Лагумџије и његових платформаша, јер је гласање јасно показало да се не може баш тако лако и не смије играти са изборном вољом бирача, како је он "успјешно одиграо" у Федерацији уз вјетар међународне заједнице.

Да би прогурао оно што је замислио у Парламенту БиХ требају му и руке из Републике Српске, а избор Колегијума је показао да је коалиција СНСД - СДС стабилна и гарант да ће се поштовати изборна воља и легитимност сваког конститутивног народа.

Оно што је најзанимљивије, јесте да се ово у вези са  избором Колегијума, Комисије за састав Савјета министара и окончањем конституисања Парламента, десило без икакве иницијативе међународне заједнице и ОХР-а, што је још један доказ да они који се наводно секирају за БиХ и хоће договор својим душебрижништвом, више одмажу него што помажу овој земљи.

Чињеница да се у Колегијуму Представничког дома налазе два љекара, можда и излијечи вишемјесечно узаврелу политичку сцену у БиХ и да толико потребну инјекцију договора, да највише законодавно тијело коначно почне да ради свој посао.

Од петка откуцавају и двије седмице када би колективни шеф БиХ састављен у Предсједништву требало да предложи предсједавајућег Савјета министара. Имајући у виду чињеницу да тамо сједе два платформаша и Небојша Радмановић онда је мало вјероватно да ће било каква инјекција помоћи.

Наравно под условом да се Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић не отријезне и предложе легитимног Хрвата, како то иде по реду у БиХ и уколико се ред буде поштовао.

Не буде ли отрежњења и не буде ли се поштовала легитимност, јасно је да ће избор предсједавајућег и Савјета министара бити нова кост у грлу, која ће по ко зна који пут од лањских избора, закочити функционисање ове, назовидржаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана