Паре за удружења

Свјетлана Шурлан

Многобројне невладине организације и удружења бивају основани само да би извлачили паре из буџета и тога су свјесни и грађани, али и власти које им дају паре, па и сами оснивачи тих организација.

Бити у некој невладиној организацији, а поготово руководити њом постало је некако "европски", "свјетски" тренд. Борити се за људска и животињска права под плаштом различитих удружења мало када је заиста подстакнуто правом жељом за том мисијом.

Мотиви су, нажалост, често другачији, поготово у земљи изашлој из рата гдје на сваком кораку имате угрожене категорије становништва.

Тако се годинама из буџета извлаче паре које треба да помогну рад удружења "од значаја", а самим тим и њихову улогу у побољшању услова живота и рада категорија становништва које заступају.

Никада се није могла видјети ниједна озбиљна анализа о томе да ли је то заиста тако.

Како организације и удружења троше паре, питање је на које нема одговора, сви тврде да извјештаји о томе постоје, али у њима се све крије углавном иза бројки о "материјалним трошковима"... наравно прије тога су трошкови плата и накнада, као и путовања и других бенефиција запослених у поменутим групама грађана.

Мало када има објашњено шта је и на који начин одобрени новац значио крајњим корисницима, онима који од удружења која их заступају очекују бар минималну помоћ, ако не финансијску, онда прије свега правну да остваре своја права, да не плаћају адвокате и нотаре да им саставе молбу, тужбу, захтјев...

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите које додјељује 300.000 КМ из буџета за више од десет непрофитних организација најавило је контролу утрошка датих средстава.

То свакако јесте за похвалу, али истовремено се поставља питање зашто то не раде и друга министарства и зашто не сваке године?

Паре су народне, сваког грађанина РС који ради и ако се троше за "добробит" свих, онда то треба и да се објасни, сваке године, за сваку марку... Надамо се да ће министарства која додјељују паре разноразним организацијама схватити да је "европски" и "свјетски" правдати дата средства. Одувијек и заувијек, а не давати их без покрића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана