Паре за ћутање

Марина Чигоја
Паре за ћутање

Да је ћутање понекад заиста злата вриједно, најбоље доказују парламентарци Републике Српске, али и других дијелова БиХ.

Иако су гласове народа добили да би заступали њихове интересе, они се у свом "дјеловању" углавном воде личним и страначким интересима. И народ ту, наравно, игра значајну улогу, јер управо је он тај који је (не)рад посланика дужан и те како добро да награди.

Само седам посланика Народне скупштине РС који се према анализи Центра цивилних иницијатива (CCI) прошле године ниједном нису јавили за ријеч порески обвезници платили су више од 250.000 марака.

Поставља се питање која је, у ствари, улога посланика у Парламенту? Чији се интереси ћутањем заступају?

Оно што је сигурно је да понашање и нерад посланика у Народној скупштини РС никако не могу да оправдају чињеницу да њихове плате, без путних трошкова и бројних накнада, износе око 3.000 марака. Посебно иритира чињеница да просјечан становник Српске за толику суму треба мукотрпно да ради три мјесеца.

Ипак, они сматрају да ту плату као народни посланици, без обзира на то што не учествују у скупштинским расправама, апсолутно заслужују, јер посао народних посланика " не огледа се само у броју наступа за говорницом или из посланичке клупе". Тај посао, према њима, много је сложенији и заслужује плату која износи више од 3.000 марака.

Ипак, остаје нејасно који су то силни проблеми и послови које народни посланици обављају, а за које су тако добро плаћени.

Оно што је очигледно јесте то да парламентарци свој посао схватају сувише опуштено, а доказ за то је и пречесто одсуствовање са сједница. Нису ријетки случајеви у којима многи посланици уопште не долазе на сједнице, а своје одсуство и не најаве.

Поставља се питање, ако посланици нису у стању да испуне неке од основних обавеза, као што су присуство сједницама и учешће у посланичким расправама у парламенту, због чега их је народ изабрао на те функције. И због чега су они за то тако добро плаћени?

Имајући у виду тренутно стање, очигледно је да многи парламентарци не заслужују своје плате, нити функције које су им повјерене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана