Паре ММФ-а

Жељка Домазет
Паре ММФ-а

Да ли ће БиХ у јануару сљедеће године добити 95 милиона евра од Међународног монетарног фонда зависи искључиво од тога колико власти у БиХ испуне обавезе које су им дате.

Шеф ове међународне финансијске институције у БиХ Костас Христоу је казао да ће тај новац бити усмјерен у буџет Републике Српске и Федерације БиХ, али да би се то и десило у јануару морају да се испуне и обавезе које ће обезбиједити да се договорено реализује.

Мада је раније најављивано да би друга транша од 95 милиона евра могла да "обрадује" БиХ у децембру, термин за такав потез пролонгиран је за сљедећу годину. Све је дакле договорено по принципу - "биће пара, ако буде поспремања".

Да би новац из ММФ-а стигао, морају да се усвоје буџети за сљедећу годину на свим нивоима и да се уштеди како ко зна и умије. Мораће да се реформишу пензиони фондови и да се учине стабилним да се не би дешавало да они који су цијели живот уплаћивали дажбине, које су требале да им обезбиједе спокојне пензионерске дане, не би дошли у ситуацију да им се каже да у пензијским фондовима нема новца.

Како се у БиХ, као земљи могућих немогућности, свашта дешава, тако је могуће да ће и ову годину државни буџет завршити у суфициту, а ентитетски у дефициту.

Они који брину о томе гдје ће ићи новац морали би свакако ријешити и то питање. Мораће наћи начина да државна буџетска каса годину не завршава са вишком неутрошених пара, а ентитетске да буду пасторчад и гледају у празан тањир.

Мораће наћи модус да се не би дешавало да се новац из Централне банке распоређује по принципу ко ближе каси тај може да трља руке, а онај ко је даље од ње да се хвата за главу.

Државним институцијама не куцају на врата ни пензионери, ни радници, ни ратни војни инвалиди, ни просвјетари, нити љекари, ријечју нико од оних који су на буџетском лонцу ентитета. Не пита нико ни Савјет министара који сачињава нацрт буџета, ни Предсједништво БиХ које га предлаже, а ни Парламент који га усваја, зашто није изграђен пут у неком дијелу БиХ и низ других питања на која морају одговорити премијери РС и ФБиХ.

Не пита их јер заједничке државне институције нису за то надлежне и због тога што се буџетски новац заједничких институција троши само на администрацију, а ентитетски и на све оно што представља живот осталих људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана