Паре ММФ-а

Марина Чигоја
Паре ММФ-а

Делегација Међународног монетарног фонда стигла је јуче у БиХ да би провјерила испуњавају ли домаће власти обавезе преузете склапањем уговора о стенд-бај аранжману са овом финансијском институцијом.

За ММФ је најважније да јавна потрошња у БиХ остане у оквирима прикупљених прихода, а свако расипање или стварање обавеза за које нема пара, већ су ставили до знања, неће толерисати.

Већ је познато да је економска ситуација у РС много повољнија него у ФБиХ и да је Српска испунила своје обавезе, што је министар финансија РС Aлександар Џомбић, недавно у Вашингтону и предочио представницима ММФ-а. Aли, исто тако је познато и да друга транша неће бити одобрена ни Српској ни ФБиХ ако оба ентитета не прођу и ову контролу.

Многи су у јулу, када је аранжман одобрен, указивали на
чињеницу да је постизањем договора са ММФ-ом, БиХ добила додатну сигурност и да је створена боља слика о њој којом ће привући стране инвеститоре.

Међутим, многи су у ФБиХ тада заборавили на то да овај договор доноси и одређене обавезе које се морају испунити, а то је у првом реду смањење јавне потрошње. Тако смо, пред уплату прве транше, због, нимало завидне ситуације у ФБиХ и неозбиљног односа власти у овом ентитету према проблемима са којима се суочавају, са зебњом ишчекивали посјету представника ММФ-а.

Сада, пред нову контролу, послије које би требало да буде уплаћена друга транша, ситуација у овом ентитету није се промијенила.

Опет ишчекивање, опет несигурност, опет неозбиљност!

Иако за њих овај кредит представља сламку спаса без које би егзистенција грађана овог ентитета била и те како пољуљана, федералне власти не чине много да се стање поправи.

И не само то, губитак овог аранжмана за БиХ, односно РС и ФБиХ, дугорочно би значио губитак кредибилитета у очима свјетских финансијских институција. У таквој ситуацији, остали би препуштени сами себи.

С друге стране, испуњавање услова из аранжмана у овој години у доброј мјери ће допринијети економској стабилности у идућој години, за коју се ни најврснији економски стручњаци не усуђују прогнозирати шта ће донијети.

Због тога би власти ФБиХ коначно требало да схвате озбиљност ситуације и, ако се и овај пут провуку кроз "иглене уши", за сљедећу траншу "приону" на посао и испуне оно што су сами прихватили и не доводе у питање стабилност читаве БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана