"Паравојни" фолклораши

Горан Маунага

Они који годинама подваљују разне теорије завјере, невјероватном причом у вези са доласком у Републику Српску држављана Русије, дефинитивно су надмашили и саме себе и све досадашње сличне случајеве.

Тако су руске умјетнике, чланове културно-умјетничких друштава који су код нас дошли поводом наступа на манифестацији "Обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата" прогласили паравојском, специјалцима и обавјештајцима који ће направити хаос у изборној ноћи.

Руски фолклораши према њиховим тврдњама толико су способни да су своје крајње намјере и намјене у Српској успјели да прикрију и од руских и од служби безбједности БиХ. Уз то су и тако моћни па су и поред "открића" да су "непријатељи РС" и "паравојни милитанти с крајње лошим намјерама", још увијек на слободи, па се слободно шећу Бањалуком. Онда баш нека их, тако способних, овдје.

Опозициони "спин доктори" невјероватно наивно су насјели на испланирани "тихи" долазак "Донских козака" и осталих КУД-ова и хорова, прогласивши их "руским паравојним специјалцима" и забивши, тако, себи до сада невиђен аутогол. Али је јасно да то ни у лудилу не могу да признају, што значи да ће до краја истрајати на тврдњи да су били у праву и да се заиста ради о "руским паравојницима", према којима, веле, "наши специјалци изгледају као недоношчад".

А да су само мало били пажљивији и аналитичнији, могли су да примијете да је све то, ипак, било најављено поодавно, чиме би се поштедјели ове невиђене бруке.

Може ли ико разуман да објасни да ли је могуће да једна Русија без икаквог реаговања и уз знање највишег државног врха мирно, не реагујући, гледа на постојање једне такве "паравојне формације" на својој територији? Наравно да је то немогуће, како у Русији, тако ни у било којој уређеној земљи. Али је зато све могуће у главама и тврдњама оних којима су и Српска и њени добри односи са Русијом трн у оку.

Козаци, њихове униформе и све оно што раде неизоставни су дио руске традиције, фолклора и само и искључиво у тој улози су и овдје. И на крају, поред свега, било би баш интересантно видјети тог становника РС, осим њених малобројних мрзитеља, који би рекао да не воли да види Русе у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана