Параван за запошљавање

Ведрана Кулага Симић

На нивоу БиХ формиране су разне агенције и канцеларије за све и свашта чији је кључни задатак, махом, трошење новца и писање штурих извјештаја о раду и постигнутим резултатима, ако их уопште и има.

Армија запослених у институцијама БиХ броји више од 22.000 људи, међу којима већину чине сарадници и савјетници за све и свашта, или, прецизније, партијски послушници којима су радна мјеста признање за добро обављен страначки посао. И тога су сви свјесни, али нико ни да прстом мрдне да би се та слика промијенила и како би она мањина, часних и стручних кадрова у тим институцијама, коначно дошла до изражаја.

Да ствари могу да буду још горе, показује и то што бројни званичници БиХ мјесецима увјеравају да су зауставили запошљавање у институцијама БиХ, да за свако радно мјесто руководиоци требају сагласност Савјета министара и да се захтјеви за то шаљу само у хитним случајевима. Да су теорија и пракса, и у овом случају, два супротна свијета, показали су посљедњи налази ревизије из којих је видљиво да се надлежни само онако, реда ради, куну и обмањују јавност.

Анализа Канцеларије за ревизију институција БиХ показала је да су руководиоци институција на нивоу БиХ лани вјешто избјегавали правила тако што за пријем нових радника нису расписивали јавне конкурсе, како налажу правила, него су махом са појединцима закључивали уговоре о дјелу у трајању од неколико мјесеци, а по њиховом истеку опет "Јово наново" по истом принципу.

Није немогуће да институцијама у обављању неких послова некада затреба стручна помоћ са стране, али нема оправдања да уговори тих спољних сарадника трају по неколико мјесеци па и годину и да они на тај начин постају "стални" радници.

Такве и сличне примјере ревизори су лани сретали у готово свакој од укупно 75 институција и то често, па и пречесто, а посебна је прича што нема воље да се коначно подвуче црта и види које су институције, са колико радника, потребне БиХ. Руководиоци су овом посљедњом варком поново послали јасну поруку јавности у БиХ - да постоје правила, али да би их кршили, и управо се ту крије један од кључних разлога зашто се грешке понављају из године у годину. Он је и више него јасан - одговорност је равна нули. Све док буде такво стање на терену, из џепова пореских обвезника одлазиће милиони марака за сараднике, возикање службеним возилима, неограничено ћаскање, али и за одласке на море, језера и планине, а ревизори ће писати и писати мртва слова на папиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана