Параван за незапослене

Свјетлана Шурлан

Непостојање прецизних евиденција и података о активној понуди радне снаге, слаба повезаност система образовања са тржиштем рада, неусаглашено и некоординисано дјеловање и слаб развој институција на тржишту рада, те низак ниво запошљивости активних тражилаца посла, само су неки од идентификованих проблема у Српској.

Високу стопу незапослености и економске неактивности радно способног становништва Влада у Српској замислила је да ријеши између осталог и реформом Завода за запошљавање РС.

Одвајање активних тражилаца посла од оних који су на бироу само да би имали здравствено осигурање требало би да ојача посредничку улогу Завода за запошљавање.

На тај начин Завод би, умјесто бављења администрацијом активније и боље радио у интересу оних који стварно траже посао.

Колики ће проценат стварно незапослених и оних који траже посао, од укупно 116.274 регистрованих незапослених лица, остати на крају на бироу није познато, али ће се евиденција свакако „прочистити“.

За оне који ће да буду издвојени из Завода, оне који раде по основу различитих хонорарних и уговора о дјелу, који раде у иностранству…, новим законом о здравственом осигурању РС биће уређено остваривање права на здравствено осигурање.

У рјешавању проблема незапослености, поред ове мјере, могла би да помогне и измјена Закона о раду чијим се доношењем 2016. године најавило смањење ригидности у поступцима запошљавања, остваривања и заштите права по основу рада, те отпуштања.

Међутим, примјена овог закона није добила пролазну оцјену ни пословне заједнице, ни синдиката, а с њима се слаже и Влада која је већ спровела јавне расправе широм Српске и тренутно прави анализу примјене закона, након чега ће ићи у његове измјене.

Све ове предвиђене мјере и активности требало би да утичу на укупан раст и конкурентност привреде у Српској. Важно је само да не остану мртво слово на папиру и мјере чија ће реализација сачекати још коју годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана