Паралелна ОБА

Жељка Домазет

Да је у БиХ безбједносна ситуација веома лоша и да се више не зна ко кога прислушкује и ко како ровари није нека непознаница.

Међутим, када се има у виду чињеница да поред Обавјештајно-безбједносне агенције неко у овој земљи жели да ојача и војно-обавјештајни сектор унутар Оружаних снага и да обавјештајне податке прикупља ван касарни, онда то није ништа друго до настојање да ионако слуђени грађани ове земље буду додатно избезумљени.

Како војска већ у својим касарнама има своје обавјештајце, а Министарство одбране споразум са ОБА да размјењује податке интересантне за војску, онда није јасно ко то народу баца прашину у очи. Јавна је тајна да су у ОБА дебело инсталирани кадрови СДА-ове тајне службе АИД која је на црној листи најмоћније силе свијета, па је јасно као дан да је ова безбједносна агенција већ одавно требало да се поспреми и ишчисти.

Јасно је као дан такође и то да у Оружаним снагама ове земље има на стотине људи који гутају енормне количине новца за нерад, па обавјештајно-безбједносно одјељење које очито нема никаквог посла или онај који има не ради ваљано, сада настоји да га прибави ван зидова касарне и прошири своју надлежност.

Другим ријечима, мијењали би Закон о одбрани и тиме формирали још једну паралелну обавјештајну службу. Накана која им је осујећена прије пет година покушала се реализовати на затвореним сједницама и мимо очију јавности. Поучени дометима ове већ постојеће ОБА која посао ради углавном само за најбројнији народ у овој земљи, сасвим је јасно да би и ова друга зачепљала рупе које није успјела попунити ОБА.

Буде ли се у овој земљи и даље радило испод жита и под плаштом заштите безбједности грађана формирале којекакве паралелне обавјештајне службе, сасвим је јасно да ће слободе бити све мање, а којекаквих обавјештајаца који служе прљавим работама све више.

За мир и безбједност без прљавих послова и закулисних радњи, под условом да раде посао како треба, и ово што имамо сасвим је довољно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана