Параџемати

Горан Маунага

Крајње је вријеме било да се Исламска заједница оштро огради од дјеловања радикалних исламиста, да осуди дјеловање нелегалних џемата, вехабијских заједница, изградњу "независних" месџида и проповиједање кривог вјерског учења.

За сваку је похвалу саопштење Исламске заједнице у коме је дјеловање исламиста одлучно осуђено, а вехабије и џихад ратници, који писма Исламској заједници упућују преко извјесног Фатмира Алиспахића, названи правим именима: злочинцима, фашистима, монструмима, насилницима.

Врх Исламске заједнице прецизирао је да невјерничку идеологију текфира пропагирају брутални манипуланти, перфидни обмањивачи, те бахати смутљивци и арогантни лицемјери, којима неће поћи за руком да ту институцију и њене ауторитете компромитују.

Све честитке и реису Кавазовићу јер није пристао на разговор с милитантним "независним" исламистима, знајући да би их тиме легитимисао као институцију паралелну, а равноправну Исламској заједници. Тиме је групу предвођену вехабијским вођом Изетом Хаџићем ставио тачно тамо гдје јој је мјесто.

Прије десетак година отишао сам у Горњу Маочу, тада прву и једину вехабијску заједницу у БиХ, и сатима разговарао с њиховим представником, који ми је отворено рекао да мене и моју новинску екипу неће позвати у кућу јер смо његови непријатељи.

Тада је то могло изгледати као чудан, необичан став јер ту никаквог конкретног разлога за непријатељство није било, али кад је појаснио да они нарезују и дистрибуишу снимке на којима се види како Израелци кољу палестинску дјецу, схватио сам да говори о сукобу цивилизација и да сам ја, као хришћанин, његов непријатељ.

Стварање "Ал-Каиде" и Исламске државе, и оно што су те терористичке организације касније починиле, показало је да је вехабијски портпарол тада дјелимично био у праву. Накнадно смо се увјерили да је, у ствари, на дјелу сукоб нецивилизације с цивилизацијом.

Зато је изузетно важно, чак и након ћутања о овдашњим муџахединима, првим свјетским главосјечама, па и након што је радикални милитантни ислам овдје већ подобро узео маха, тако оштро реаговање Исламске заједнице и јасан став реиса Кавазовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана