Парада

Жељка Домазет

Да БиХ иде у све дубље подјеле показао је и однос према српској компоненти припадника Оружаних снага БиХ.

Проблем и нови раздор у земљи настао је код одобравања војницима Трећег пјешадијског (РС) пука ОС БиХ да учествују у прослави Дана Републике, 9. јануара.

Министарство одбране одобрило је учешће Војног оркестра Оружаних снага БиХ - бенд Бањалука на церемонијалним активностима поводом Дана РС, као што је полагање вијенаца, али пук није добио зелено свјетло за учешће на паради.

Овим потезом војницима из РС оспорено је основно право да славе Дан Републике за коју су њихови саборци, чланови породица, пријатељи, суграђани дали животе. Уосталом, поштивање права да баштине и његују традицију Војске РС био је услов приликом уласка у заједничку војску.

Да бошњачка елита сматра да све што подсјећа на Српску треба укинути, па чак и дан када је она настала, већ је одавно знана чињеница, али при томе се заборавља да нико у Српској неће пристати на то. Такав наум одбацују сви који су у институцијама РС, као и они који су у име Српске у институцијама на нивоу БиХ. Једногласно поручују да Српска не пристаје на половичне одлуке и одобрења, јер није настала на половичним жељама.

Зато је сигурно да ће и ове године здушније и јединственије него икада обиљежити најзначајнији датум Српске.

Јасно је и да припадници Оружаних снага из Српске неће ни по коју цијену пристати да им бездушно газе њихову традицију. Парада уз јединствен корак свих планираних учесника биће јасан доказ да је за све у РС њен празник, њен дан светиња иза које су стали сви којима је она у срцу.

Цијела галама која се дигла у вези са учешћем припадника Оружаних снага на прослави њеног празника у свему ружном што је изречено донијела је и јединство свих у Републици Српској. Сви они који оспоравају припадницима Трећег пука да се појаве на прослави не чине ништа друго него што разграђују и уништавају једну од реформи које су у овој земљи важиле као најуспјешније.

Стога би сви они који се на било који начин залажу за успјех ове земље морали што прије схватити да само треба да уважавају и поштују традицију и тековине сваког конститутивног народа и институција које тај народ представљају. У противном, не раде ни на чему другом до на кидању свих оних нити које нас повезују у овој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана