Папрени закупи

Драгана Орловић

Економија на кољенима, половина становништва незапослена, а она друга половина која има срећу да ради већином крпи крај с крајем, све то изгледа не дотиче институције БиХ које немилице троше новац на закупе. И то папрено.

Бахатост, привилегије или нешто треће, једно је сигурно - нико не може да буде имун када се узме у обзир колики су рачуни за све те силне луксузне канцеларије, углавном у центру Сарајева. А и како би, ако знамо да су само током прошле године трошкови закупа за потребе институција БиХ износили више од 27 милиона марака.

Ко предњачи, питате се?

Шампион у трошењу новца свакако је Министарство одбране БиХ са 8,32 милиона, а слиједи га Министарство иностраних послова са 5,36 милиона.  Нешто у "заостатку", али ипак на убједљивој трећој позицији налази се Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података са неких тричавих, ето 2,17 милиона марака. Мало ли је!

Бачени милиони за никад бројнију администрацију.

Или, боље речено, енормни издаци на име рачуна за закупе, канцеларије и пословне просторе, како на мјесечном тако и на годишњем нивоу, који су до сада однијели можда и на стотине милиона марака.

Шта учинити и ко да нешто учини како би се спријечило расипање новца? Да ли за ову рупу без дна може и треба неко да одговара? Наравно да треба и наравно да се нешто мора учинити, а први рез могао би да буде смањење броја институција.

Њих 70 и нешто намножило се током посљедњих година, а већина њих ни не зна "гдје удара". Њихови радници на посао иду да се башкаре и са канцеларијских тераса посматрају центар града или шетају њима у радно вријеме.

Не смију више да се на уштрб канцеларија на атрактивним локацијама допуштају оволики издаци. Гдје је ту оправданост?

Зар није крајње вријеме да неко из ових агенција, дирекција, канцеларија оправда новац који сваке године добије, а свакако и онај за ове "скромне" кирије?!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана