Папрена јесен

Марина Чигоја
Папрена јесен

Да нас чека и више него неизвјесна и скупа јесен, најбоље свједоче тренутно "папрене" цијене сезонског поврћа и воћа у продавницама и пијацама.

Иако је сезона поврћа и воћа узгојеног у домаћим баштама у пуном јеку, цијене у већини општина Републике Српске су као на почетку љета, а посљедњих десетак дана повећане су и за чак 50 одсто.

Тако је само прије петнаестак дана парадајз коштао 1,5 марака, док се тренутно његова цијена креће око три марке. Краставци су коштали 0,8 марака по килограму, а тренутно се крећу између 1,5 и 2,7 марака, брескве су коштале око једну конвертибилну марку, а тренутно између 1,8 и двије марке.

Не памти се када је у ово доба године на пијацама зелениш био толико скуп, а сасвим сигурно рекордер по висини цијене међу поврћем је парадајз, који се на највише продајних мјеста у Српској креће око три марке по килограму.

Продавци драстичан скок цијена поврћа и воћа објашњавају лошим временским условима, због којих је већина култура ове године пропала. Сасвим сигурно да један од главних разлога драстичног поскупљења јесте лоше вријеме, које је ове године уништило засаде поврћа у већини крајева у Српској. Чињеница је и да поврћа у пластеницима скоро да и нема.

Aли, треба имати у виду и чињеницу да овакве ситуације и те како добро знају да искористе и трговци, који су захваљујући слабој понуди подигли цијену на ниво због којег се купци хватају за главу. A ситуација је таква да немају много избора - узми или остави. Рачуница је једноставна, они са мало дубљим џепом своје потребе ће подмирити, они који немају неће, јер пољопривредни стручњаци поручују да не треба да рачунамо на много повољније цијене ни у идућем периоду. Година је, према ријечима пољопривредника, изузетно мршава, а због великог броја кишовитих дана ове године, принос је готово преполовљен.

Aко овим цијенама додамо и могућа поскупљења меса, млијека, брашна, уља, кафе, сокова и алкохолних пића, која су у најави, очигледно је да нас очекује папрена јесен. Јасно је да је ово и те како велики ударац за ионако празан џеп становника Републике Српске. Јер, док плате мирују, цијене из године у годину постају све више, а како скрпити крај са крајем и (пре)живјети од првог до првог сваким даном постаје све већи изазов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана