Пандорина кутија

Жељка Домазет

Чињеница да је БиХ огрезла у криминалу сваке врсте већ одавно није никаква новост на јавној сцени ове земље. Епитет који јој је одавно залијепљен већ је постао њен саставни дио.

Највећа пљачка државног новца могла би се открити отварањем Пандорине кутије у акцији "Пандора", коју су, по налогу Тужилаштва БиХ, спровели припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и хапшењем бившег директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемала Чаушевића.

Осим Чаушевића под лупом истраге су и високи званичници Управе у централи и на терену, као и они који одавно вуку конце у криминалном миљеу и за које се годинама вежу бројна кривична дјела.

Да је ријеч о крупном криминалу, показује и чињеница да се Чаушевићу и његовим сарадницима ставља на терет пљачка тешка више од невјероватне двије милијарде марака, како је процијењено само у првом налету, односно како је утврђено само на почетку, када је тек мало одшкринута Пандорина кутија.

У цијелом овом ланцу мора се имати на уму и чињеница да се овако крупан криминал није могао реализовати да није аминован и из политичких структура, које су годинама штитиле и штите ове "криминалне рибе".

У сфери у којој се не гледа националност, којом се већ двије деценије трује овај ојађени и на све начине опљачкани народ. Јер у Пандориној кутији се национална припадност брише и у њој су сви сабраћа по опљачканом новцу.

Упућенији у цијелу ову причу тврде да су се о пљачку и ватру која се крије иза "Пандориних" миљеника, на овај или онај начин, огријали сви, без обзира да на нацију, партијску или вјерску припадност. Не крију да је од овог колача користи имало и мноштво међународних званичника, под чијим патронатом се оснивала и радила ова послијератно установљена заједничка институција.

Уколико се Пандорина кутија до краја отвори, пропјевају они који су ухапшени и они који тек треба да се хапсе, биће занимљиво чути како се, под чијим патронатом и уз чије зелено свјетло ова невиђена пљачка одвијала годинама.

Ако се истраје на овој причи до краја и све крупне, па и политичке, рибе нађу под ударом правде, можда ова земља коначно почне нормално да живи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана