Пандемија русофобије

Вељко Зељковић

Свијетом је завладала пандемија лудила, вјештачки изазвана у једној од лабораторија Пентагона. Из Вашингтона је пуштен вирус русофобије, који се већ опасно раширио Европом, али и остатком свијета.

У зависности од земље до земље, примјењују се модификовани сојеви вируса, али циљ остаје исти - изазивање опште пандемије која је опасно удара по темељима демократије и међународног права и правде, те опасно поларизује међусобне односе између великих сила. 

До пуштања вируса дошло је након повратка на политичку сцену Џоа Бајдена, који је свијет гурнуо у неки нови хладни рат, много опаснији од оног који је обиљежила “кубанска криза”, када је свијет био на граници нуклеарног рата.

Вашингтон је до усијања довео своје дипломатске односе са Москвом и Пекингом, а сви они који су се нашли “између” постају полако, али сигурно колатерал тих затегнутих односа.

Пројектују се и измишљају афере и политички сукоби, уводе санкције, протјерују дипломате, шири мржња и нетрпељивост, праве нови војни савези који би требало да одговоре кинеском утицају.

Пентагон је опасни вирус “посијао” и на просторима западног Балкана, од Косова до БиХ. Иако је Трампова администрација инсистирала на томе да домаћи политичари сами рјешавају балканске политичке заврзламе, Бајден је то промијенио.

Прво дајући вјетар у леђа Аљбину Куртију, који је одустао од вашингтонског и бриселског споразума, а онда и Бакиру Изетбеговићу, који је ширење овог вируса русофобије искористио за пласирање тезе да су Срби придужена руска рука на Балкану, те самим тим и опасни реметилачки фактор.

Нико, међутим, да објасни у чему се то огледа руски малигни утицај, те уколико он и постоји, шта ћемо онда са другим малигним утицајима, од стране других држава, од Велике Британије, преко Њемачке, до поменуте Америке?

Ако је руски малигни утицај то што се гради гасовод и далеко испод цијене продаје гас Србији и Српској, или што рецимо у Уједињеним нацијама Москва покушава да заштити кршење појединих међународних споразума, онда је истина - он је присутан на просторима западног Балкана.

Али, шта ћемо онда с другим утицајима, а који ове просторе држе у перманентном колонијалном стању, држећи пацијента на респиратору са којег је искључена боца за кисеоник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана