Пандемија глупости

Вељко Зељковић

Пандемија вируса корона одразиће се на директна страна улагања у свијету, али и на очекивања у вези са трендом директних страних улагања у БиХ. Навели су ово почетком ове године из Агенције за унапређење иностраних инвестиција у БиХ упозоравајући на овај негативан тренд.

 

Испоставило се, међутим, да су овдашњи политичари далеко погубнији по економију и обим иностраних инвестиција него пандемија вируса корона. И то они бошњачки, који се руководе оном народном - “што горе, то боље”.

Да је тако, може се видјети из низа примјера. Бошњачка политичка елита преко институција које контролише на нивоу БиХ стопирала је иностране инвестиције које се крећу око неколико милијарди конвертибилних марака.

Тако се недавно у вртлогу политичког хаоса који прави странка СДА нашао и пројекат изградње хидроелектране “Бук Бијела” на ријеци Дрини. Инвестиција вриједна око 200 милиона евра заустављена је од стране Уставног суда БиХ без иједног правног и законски смисленог разлога. Стопирана је само зато што у њој учествује Србија.

Да је тако, говори и податак да је, када је једна од њемачких компанија била заинтересована да учествује у изградњи овог капиталног пројекта, све било чисто као суза. Када се појавила Србија, у Сарајеву је упаљен аларм.

У објашњењу Уставног суда БиХ којим “управља” Бакир Изетбеговић из сјене, наведено је како концесију за “Бук Бијелу” не може издати Српска, већ Комисија за концесије БиХ која, гле ироније, откада постоји није издала ниједну концесију, а при томе од седам чланова овог тијела три немају мандат већ годинама. У преводу, прије ће Дрина пресушити него они донијети одлуку.

Ако ћемо тјерати мак на конац, онда се може поставити и питање како је могуће да је важећа концесија која је додијељена од стране федералне комисије за градњу хидроелектране “Устиколина” код Горажда, а није она за “Бук Бијелу”. У чему је разлика? Обје се граде на ријеци Дрини. Одговор је јасан.

И онда се ти исти “душебрижници” који се куну у заједништво, право и правду, напредак, запитају па шта то Српска, њено руководство и грађани имају против овако организоване БиХ и политике СДА која економски гуши државу и води у пропаст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана