“Пакао” у болницама

Маријана Миљић Бјеловук

Тропске врућине, које Републиком Српском харају већ више од двије седмице остављају негативне посљедице на све, како на раднике који раде на отвореном, тако и на пацијенте који леже у болницама.

Поред муке са болешћу, на скоро 40 степени Целзијуса, морају да трагају и за малим дашком свјежег ваздуха који је у болници, признаћете, врло тешко наћи.

Слика болница у Српској за вријеме врућина оставља без икаквог коментара, јер пацијенти морају да праве промају, стављају мокре пешкире на главу и укључују вентилаторе јер клима уређаји или не постоје или ако постоје не раде.

Оваква ситуација само додатно може да погорша здравствено стање пацијената и зада им још већи бол.

Очигледно је да су болнице и врућине, као ономад хладноће дочекале потпуно неспремно. Многим од руководилаца здравствених установа очигледно није јасно да је баш попут гријања, адекватно расхлађивање болничких просторија једнако важно.

У Универзитетском клиничком центру у Бањалуци, најгоре на тропским врућинама пролазе пацијенти на петом спрату гдје се лијече најтежи болесници, којима додатну муку, поред болести и врућина, стварају и претрпане собе.

Пацијенти у оваквим собама разбољели би се и да су “здрави као дрен”, јер оваква слика болница у Српској негативно утиче и оставља без ријечи и родбину која дође у посјету својим најдражима, који се боре да оздраве. 

Тако се ових дана по болничким ходницима више траже вентилатори и хладни напици, него лијекови и медицинско особље.

Разна истраживања показала су да је здравство у Српској на самом дну, а то су потврдиле и паклене врућине у болничким собама из којих пацијенти изгледа излазе горег здравственог стања него када су дошли.

Недостатку у домаћим здравственим установама, осим оних одавно познатих, треба дакле додати и немогућност борбе са (не)уобичајеном врућином за ово доба године. 

О борби са медицинским проблемима, који би требало да заокупљају сву пажњу руководства и болничког особља, други пут. Прво нека се изборе са врућином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана