Пад империја

Вељко Зељковић

На Авганистану су све војне силе и империје поломиле своје зубе. Историја је неумољива. Код стоматолога ће сада морати и Америка, која је остала без већине кутњака.

Када су прије 20 године интервенисали против ове изузетно сиромашне и културолошки заостале земље, то је урађено из освете према талибанима, које је тада предводио амерички ученик Осама бин Ладен. Један о циљева Вашингтона била је демократизација земље. Баш као и случају БиХ, главну ријеч је тада водио фамозни Ричард Холбрук.

Крхки мир, који је тада бар формално успостављен, константно је нарушаван. Вјероватно се никада неће знати тачан број експлодираних бомби и погинулих с обје стране. Успостављена је и марионетска влада. Потрошено је и опрано на стотине милијарди америчких долара. “На терену” се све то није могло видјети, Авганистан је и данас попут земље из средњег вијека.

Војним напуштањем ове земље Америка је сада, вјероватно, починила већи хуманитарни, људски и војни злочин него прије 20 година, када су бомбама спроводили и сијали демократију. Оставили су на цједилу на милионе Авганистанаца, жена и дјеце, препуштајући их на милост и немилост шеријатским законима талибана. Према неким информацијама, чак се и Рамбо повукао.

Да иронија буде већа, министар иностраних послова Велике Британије је чак изјавио да су “талибани постали реалност”, с којом међународна заједница мора преговарати.

Трагичне и катаклизмичне сцене са аеродрома у Кабулу најбоље илуструју колико је политика великих сила правична. Све се своди на чисти и сурови војни и капиталистички прагматизам. И онда се неко запита због чега се неко авионом закуца у небодер. Због чега милиони миграната из Авганистана, Сирије, Либана и Ирака крстаре свјетским беспућима. Зашто исламски екстремисти сију смрт по појединим европским градовима.

Нажалост, константно се бавимо посљедицама једне такве неразумне политике свјетских моћника, а не узроцима. Турска је већ почела да гради зид према Ирану, одакле очекује највећу најезду миграната. Представници западних влада, пак, истичу да је неопходно помоћи људима који у паничном страху покушавају побјећи из ове земље, бојећи се одмазде. А у ту су их ситуацију управо довели вашингтонски шерифи и њихови европски замјеници, свјесно омогућавајући талибанима да поново направе свој шеријат. Биће интересантно видјети како ће изгледати нови наставак филма “Рамбо”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана