Оздрављење здравства

Марина Чигоја

Према ријечима министра здравља и социјалне заштите РС Драгана Богданића, здравство Српске чекају бољи дани.

Три мјесеца је, каже Богданић, анализирао стање и разговарао са директорима болница и домова здравља како би заједно нашли рјешење за нагомилане проблеме у здравству.

Здравствене установе пред колапсом због огромних дугова, здравствени радници годинама без уплаћених доприноса, мито, корупција, бројне афере у вези са набавкама лијекова, само су неки од проблема у којима грца здравствени систем Српске.

Посљедња у низу афера, саслушање љекара Клиничког центра Бањалука због лажних инвалидских пензија, само је додатно потресла здравство које је и без тога са свим проблемима било на климавим ногама.

Све то су проблеми којима ће се, барем према најавама, ресорни министар позабавити у идућем периоду.

Прије свега, у плану је повећање транспарентности, која је у протеклим година била миљама далеко од нашег здравственог система. Уједначење плата, односно смањење у оним здравственим установама у којима су неријетко достизале за наше услове заиста огромне износе, одвајање жита од кукоља, такође су неопходне мјере које морају бити донесене ако се жели направити искорак из амбиса пред којим стоји здравствени систем Српске.

Јавна је тајна да се за скоро сваку "озбиљнију" интервенцију доктори "часте" одређеном цифром израженом у конвертибилним маркама или еврима, док се медицинске сестре часте нешто јефтинијим поклонима.

Хоће ли бити довољно воље да се свим или, за почетак, макар неким лошим стварима у здравству Српске стане у крај, видјећемо већ у првим мјесецима идуће године. Времена на претек сигурно нема, а хитне мјере пријеко су потребне.

Хоће ли транспарентност и одговорност коју министар Богданић најављује заиста бити и остварене, видјећемо. Сви се надамо да хоће.

Мада би за почетак сигурно огроман помак био да се та транспарентност и одговорност макар мало повећа, за потпуну реорганизацију овако сложених проблема сигурно ће требати много више времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана