Озбиљна држава

Дарко Момић

“Хитно усвајање буџета на државном нивоу за 2020. годину отклонило би ограничења која могу озбиљно утицати на способност БиХ да адекватно одговори на кризу због вируса корона. Политичари ни под којим околностима не треба да користе ову кризу за промовисање других циљева.”

Ово је укратко посљедње званично саопштење Канцеларије високог представника у БиХ које датира од 23. марта и у којем актуелни шеф ОХР-а Валентин Инцко, умјесто пословичног изражавања забринутости, наводи да је приоритет у борби против вируса корона - усвајање буџета БиХ. Само дан након Инцковог позива, Савјет министара БиХ усвојио је нацрт буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2020. годину, али без гласова предсједавајућег Зорана Тегелтије и српских министара.

Тегелтија је послије сједнице објаснио да су српски министри Војин Митровић и Сташа Кошарац заједно с њим гласали против нацрта буџета зато што се ситуација усљед пандемије вируса корона знатно промијенила у односу на ону када је креиран нацрт буџета. Он је прецизирао да је усвојеним нацртом предвиђан раст БДП-а од три одсто, иако се сада зна да ће он бити негативан.

- Ја нисам имао храбрости да у оваквој ситуацији предложим буџет у коме се планирају набавке аутомобила, зграда, намјештаја, јер сматрам да би у временима кризе приоритети требало да буду другачије посложени - био је категоричан Тегелтија.

Послије његовог потпуно разумног и разложног образложења, није се у јавности огласио нико од оних који су креирали и подржали предложени нацрт буџета, па ни сам високи представник, који је само дан раније позвао на његово хитно усвајање. Заиста чуди одсуство реакције шефа ОХР-а, јер је било природно да се огласи и “поздрави отклањање ограничења која могу озбиљно утицати на способност БиХ да адекватно одговори на кризу због вируса корона”. Биће да је сконтао да су Тегелтија и српски министри потпуно у праву, јер је сасвим сигурно да би у супротном, ако ни због чега другог, онда по навици, осуо по њима дрвље и камење, оптужујући их за “опструкције рада државних органа и бла, бла, трућ...”

Руку на срце, није да не постоји потреба за хитним усвајањем буџета, зато што је већ требало упутити захтјеве међународним кредиторима и финансијским институцијама и тражити подршку која ће бити неопходна за превазилажење економских посљедица изазваних пандемијом. За тражење подршке неопходно је имати усвојен буџет, али то не значи да он треба да буде накарадан.

Другим ријечима, која озбиљна држава у свом буџету планира набавку луксузних аутомобила, а тражи новац за подршку здравственом сектору. Озбиљна не тражи, али озбиљна држава нема ОХР!+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана