Ово је вријеме пијаних возача

Милијана Латиновић

Ступце црне хронике у новинама све чешће попуњавају вијести у којима су главни актери немилих догађаја возачи који за волан сједају након што попију коју чашицу више.

Осим што возе пијани, најчешће не попуштају ни папучицу гаса па самоувјерено јурцајући сију страх на путу. Не само да тако своју главу стављају у торбу и срљају у смрт, они су велика пријетња и за све друге учеснике у саобраћају, било да је ријеч о возачима или пјешацима.

Да је стање на путевима у Српској далеко од доброг потврђује и податак да полиција дневно улови 27 пијаних возача.

Велика мистерија је како је неко ко у крви има два, три, или четири промила алкохола уопште успио доћи до возила, а камо ли управљати њиме. И колико уопште чаша или флаша попију они који су по статистици неславни рекордери у пијанству?

Није наше да судимо о томе зашто они не воде рачуна о свом животу, али не можемо а да се не запитамо откуд им право да угрожавају животе пјешака и других возача, јер готово да нема викенда а да неко у Српској пијанством не плати свој или туђе животе.

Предугачак је низ живота који су угашени на путевима због возача који дивљају кроз насеља и томе се мора стати у крај.

Судећи по оваквим резултатима алко-тестирања у саобраћају, удар по џепу није много забринуо бахате возаче, али ни пјешаке, јер и међу њима има оних којима чашица није мрска.

То потврђује и чињеница да су често баш они које је закон ударио по џепу понављачи прекршаја.

Досадашња борба са несавјесним возачима очигледно није дала много ефекта, јер је таквих из дана у дан све више.

Можда би, журећи под скуте Европске уније могли размислити и о томе да преузмемо понешто корисно из њихових прописа у саобраћају. Европа је у борби против несавјесних возача отишла много корака даље па се у многим земљама возачима добро познатим полицији у аутомобиле уграђују сензори који прате ниво алкохола и у случају да је већи од дозвољеног, возач не може да упали возило.

У Њемачкој, Аустрији и Мађарској пијане возаче, осим новчано, кажњавају и стављањем иза решетака.

Можда би оваква казна и код нас утицала на свијест учесника у саобраћају, посебно оних који “мртви пијани” сједају за волан па би можда након што мјесец или два проведу иза решетака два пута размислили прије него што то ураде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана