Отворена граница

Милијана Латиновић

Грчевита борба надлежних у Републици Српској да спријече ширење вируса корона траје непрекидно од 5. марта када је “ковид 19” потврђен код првог становника.

Српска је прва у региону повукла озбиљне потезе затворивши школе, угоститељске објекте и сва друга мјеста на којима је могло доћи до масовног ширења вируса. На свему ономе што је урађено сигурно су нам позавидјели чак и они који су можда на почетку те потезе осуђивали, а сада их и сами повлаче. Социјална дистанца, колико год нам тешко пала, по свему судећи, једини је провјерен рецепт за спречавање ширења вируса. Бедеми одбране од вируса корона, пред којим дрхти цијели свијет, јачају сваки дан. Међутим, сав тај труд могао би пасти у воду ако се узме у обзир чињеница да се једнака борба на спречавању ширења вируса не води у цијелој БиХ, јер ФБиХ неколико корака касни за Српском у доношењу кључних мјера. Свима је познато да је нулти пацијент у Српској, односно у БиХ, допутовао из Италије и да је вирус тако доспио на ове просторе.


Након што је улазак у земљу забрањен странцима, РС је подигла шаторске карантине на граничним прелазима да би колико-толико могла држати под контролом ситуацију. Оне који улазе у земљу на неком од тих прелаза прегледају и упућују у карантине у локалним заједницама у којима имају пребивалиште и 14 дана су под надзором. На тај начин спријечена је и најмања могућност да вирус, уколико су позитивни, донесу кући.

И све те мјере сигурно да су дале резултат, јер је ситуација далеко од оне коју на телевизији гледамо у Италији и Шпанији, али није безазлена и није за опуштање.

Опреза никада доста, поготово када знамо да је у земљу у протеклом периоду ушло неколико хиљада особа које су због непостојања једнаке стратегије на свим граничним прелазима избјегле карантин. Многе од тих особа нису биле под надзором и слободно се крећу у оба ентитета.

С обзиром на то да велики број заражених нема никакве симптоме, могуће је да међу онима који су допутовали из иностранства, а нису прошли изолацију, има позитивних на вирус корона и они су највећа пријетња. Због свега тога надлежни су најавили постављање карантина и на тим “отвореним” границама. Све те мјере неће имати смисла ако и даље неодговорни појединци, који не маре ни за себе ни за друге, буду бјежали из изолације и отежавали борбу у којој сви морамо бити на истој страни.

Уколико желимо што прије угледати сунце на крају овог мрачног тунела, вратити се нормалном животу и дружењима, која су нам сада ускраћена, морамо поштовати мјере. Останите данас на удаљености од два метра да бисте сутра некоме могли потрчати у загрљај, другог рјешења нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана