Отуђена ОБА

Горан Маунага

Афера "Ушће", односно планирано праћење, прислушкивање и надзор над званичницима Србије, показала је да Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) функционише као отуђени центар моћи.

То нимало не изненађује кад се зна да је директор те агенције Осман Мехмедагић звани Осмица, ратни кадар СДА, припадник јединице "Бисери" и пратилац Алије Изетбеговића. Али више него изненађује чињеница да кадрови Савеза за промјене који су у заједничкој власти на нивоу БиХ нису имали ама баш ништа против именовања Осмице.

Напротив, они су гласали за његово постављење иако су се томе противили чак и званичници из САД знајући да ће Мехмедагић потпуно обуставити ионако танку борбу против тероризма. Исто тако обустављена је и истрага за ратни злочин почињен у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године над војницима ЈНА који су се мирно и по договору повлачили из тог града, а чији директни актер је био Осмица. 

О томе постоји и видео-запис, а умјесто да он одговара за тај злочин, Мехмедагић уз помоћ српских представника у власти БиХ бива именован на мјесто директора најзначајније безбједносне агенције.

Од таквог профила уопште не чуди да је у кратком року осмислио вођење обавјештајног рата против Србије уз лажну тврдњу да обавјештајно-безбједносне службе Србије подривају уставноправни поредак БиХ, иако оне у БиХ немају баш никакав уплив.

Само захваљујући изузетно мирољубивој политици Србије, из те земље поводом покушаја вођења обавјештајног рата БиХ против Србије није било никаквог јавног реаговања, иако је неминовно да је степен повјерења Србије према БиХ опао, као што је поремећена и регионална стабилност.

Поводом афере "Ушће" нису се огласили ни Младен Иванић ни Драган Човић, као ни чланови Извршног обавјештајног комитета Савјета министара БиХ. А ако заиста нико од њих није знао за планирање те акције против Србије, онда је ОБА служба коју хитно треба расформирати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана