Отровне стријеле

Жељка Домазет

Стратегија одбране и националне безбједности Републике Србије, у којој се као један од стратешких циљева помиње и очување Републике Српске, изазвала је хистерију међу бошњачким странкама и званичницима. Ниједним словом у тој стратегији не помиње се удар на суверенитет БиХ, али је то у жучној реакцији међу бошњачким званичницима и онима који се залажу за грађанску БиХ окарактерисано као “повампирење” рата из деведесетих година, као и “препакивање Милошевићевог злочиначког режима”.

Услиједиле су и реакције актуелног предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића и његовог бошњачког колеге Шефика Џаферовића, који би да диригују и Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу, тражећи од њега да повуче тај документ.

Комшић, коме нису стране којекакве пријетње ни бившим предсједницима Србије, вели да ће они који реализују такву стратегију завршити попут оних који су у хашким казаматима. Овог пута каже да БиХ не штити само Хаг, него и НАТО снаге. Како вели, граница на Дрини биће не само између БиХ и Србије, него између НАТО-а и Србије. Није му остао дужан ни предсједник Србије Александар Вучић, који му је поручио да га “пусти на миру” и да он ћути када Комшић “прича глупости о Косову”. Подсјетио га је да Србија никада није рекла да не признаје БиХ, али да од ње не очекује да се залаже за укидање Републике Српске, јер је Република Српска уставна категорија.

Умјесто да се бави послом како би БиХ на међународном плану представио као земљу у којој се може наћи партнер да би живот њеног становништва био извјеснији и бољи, Комшић је наставио са отровним изјавама и уколико неко мисли да ће таквим стријелама према сусједима изградити стабилност ове земље, грдно се вара. У стратегији се ниједном ријечју не помиње да ће Србија водити рат да би отцијепила Републику Српску, него да би као потписник и гарант Дејтонског споразума, те као земља која има специјалне и паралелне везе са Републиком Српском, водила рачуна и бригу о својим сународницима са лијеве стране Дрине.

Буду ли се из БиХ и даље према првим комшијама слали жуч и отровне изјаве, задуго ова земља неће макнути са мртве тачке и остаће црна рупа на Балкану у којој ће заглавити илегални мигранти, којима се не зна ни име ни презиме, и база за повратнике са сиријског ратишта, оних који су се борили на страни терористичких организација.

Док се у овој земљи коначно многи не отргну од рата и ратних стријела, напретка јој нема и стога нека никога не чуди чињеница да из ње одлази све што у нормалном свијету може себи наћи просперитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана