Отров за доручак!

Драгана Орловић

Отров за доручак смо добили, иако га нисмо наручили. Aли, платили смо га и што је још горе, то није била пуна цијена, јер би могло да нас кошта још више. Нашег здравља!

Aфлатоксини оштећују јетру и друге органе, те изазивају рак јетре, док повећана количина хистамина може имати штетне посљедице по здравље људи, нарочито особа интолерантних на хистамин и производе од рибе, те дјецу и труднице.

Управо те афлатоксине и хистамине изгледа свакога дана сервирали смо сами себи! Aли, ето, ако ће нам бити за утјеху, могуће је да их нисмо често конзумирали, па да нам се ништа и не догоди. Или смо једноставно постали имуни на све те канцерогене супстанце, које без проблема стижу на наше тањире...

Било како било, једно је сигурно - отров за доручак смо добили, иако га нисмо наручили. Aли, платили смо га и што је још горе, то није била пуна цијена, јер би могло да нас кошта још више. Нашег здравља!

Наиме, на тржиште БиХ ових дана заустављен је увоз више врста млијека хрватских произвођача "Дукат" и "Виндија" у којима је пронађена канцерогена материја афлатоксин, док ће са тржишта бити повучена и туњевина из Шпаније, произвођача "Марфиш вал", због повећане количине хистамина.

Разни стручњаци одмах су се нашли да нам поруче да нема разлога за панику. Како рекоше, ако потрошач попије затровано млијеко два или три пута, неће му бити ништа, међутим, ако га свакодневно, од пет до десет година пије, постоји висок ризик од добијања канцерогених обољења.

Оно што занима мене, а сигурно и вас, јесте - шта сви ти врсни експерти раде?

Због чега се не контролише квалитет онога што се продаје? Зашто се строже и одговорније не провјерава храна која стиже из увоза? Ово није први пут да нам неко сервира штетне супстанце у фином увозном паковању! Ово није први пут ни да се повуче неки производ са нашег тржишта, јер је стигао из ко зна које земље, а касније је утврђено да је штетан по здравље људи или потпуно отрован!

Очигледно је да свој посао не раде добро ни поједини инспектори, ни министри, ни царине, ни ти многобројни врсни експерти!

Вријеме је да се ангажују! Да контролишу! Да спријече! Јер обичан просјечан човјек у овој земљи сасвим сигурно није заслужио, нити може, да броји колико је чаша којег млијека попио!

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана