Отров у залогају

Маријана Миљић Бјеловук

Домаће становништво са утабаним страхом улази у тржне центре и продавнице и са опрезом већ годинама ставља намирнице у корпе, јер је свима познато да све оно што не ваља у страним земљама и треба да буде бачено у контејнер на крају буде експресно послато и сервирано грађанима БиХ.

Тако је само у прошлој години инспекција за храну Српске кроз анализе утврдила да нам странци шаљу месо лошег квалитета, нечисте пекарске производе, со и брашно, отрован алкохол те неисправне посластичарске производе. Са тим намирницама частиле су нас комшије, али и произвођачи из Италије, Аустрије и Холандије и других земаља.

Дакле, ријеч је само о оним намирницама за које је утврђено да су најлошијег квалитета и да је требало да заврше у контејнерима. Питање је велико колико је управо таквих намирница достављено домаћим трговцима. Једно је сигурно, тог отпада сигурно је на тоне завршило на трпезама домаћег становништва.

То смеће из увоза, које годинама уништава здравље домаћег становништва плаћамо папрено и више него што грађани других земаља издвајају за месо најбољег квалитета, чисти хљеб, исправне колаче и све остале намирнице високе класе. Тако је било прије неколико деценија и нажалост још се ништа није промијенило, а по свему судећи и неће ускоро.

Рјешења за овај горући проблем нема ни на видику.

На границама ће, упркос напорима инспектора, пролазити и даље све и свашта. Очигледно се странци воде политиком да је боље сервирати нашим грађанима намирнице најниже класе и то поштено наплатити него контејнере хране одвести на отпад. Зашто би их бацили у смеће, када се већ годинама показало да им је та политика успјешна и да су за њено спровођење погодне границе БиХ.

Тако ће, и даље домаће тржиште бити, ни мање ни више, него канта за смеће. Посљедице свега, на крају, као и за све остало, сносиће грађани, који су, ни мање ни више, принуђени да тај отпад купују и конзумирају.

Јачим контролама граница и кажњавањем, те забраном увоза свакако би се могло допринијети да смећа од хране на домаћем тржишту буде што мање. Али тога ћемо се начекати још неколико деценија. А док то боље вријеме не дође, странци ће и даље наставити да нам сервирају отров у тањиру и чаши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана